szerző:
MTI

Fejenként 10-20 millió afrikai frankot, vagyis átszámítva körülbelül 4,7-9,4 millió forintot kell fizetnie minden egyes áldozata számára Csád volt diktátorának – mondta ki a politikus fölött ítélkező szenegáli különbíróság pénteken.

Hissene Habét május végén életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték, mert bűnösnek találták háborús és emberiesség elleni bűnökben. Az akkori ítélet szerint "Afrika Pinochetje" közvetlenül felelős 40 ezer ember, főként politikai ellenfelei haláláért és százezrek szisztematikus megkínzásáért.

Az ítéletből nem derül ki, hogy hány áldozatról van szó, csak annyi szerepel benne, hogy a nemi erőszakot és a jogellenes fogva tartást elszenvedettek, valamint a "közvetett áldozatok" és a bebörtönzés túlélői kapnak kárpótlást az Habré miatt átélt szenvedésekért.

Habré nyolc évig, 1982-1990 között volt hatalmon, mígnem a mostani csádi elnök puccsal eltávolította. Szenegálba menekült, ahol több mint két évtizedig kényelemben és nyugalomban élt, de hosszú évek jogi csatározása nyomán mégis sikerült bíróság elé állítani.

Az eljárás Szenegál fővárosában, Dakarban folyt, az úgynevezett Különleges Afrikai Törvényszék előtt, amelyet az Afrikai Unió és Szenegál között létrejött megállapodás alapján hoztak létre, hogy kifejezetten Habré felett ítélkezzen.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!