szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

„A kis Maurice” – így hívja az Európai Bizottság elnöke azt a kis fekete füzetet, amelybe évtizedek óta beleírja azoknak a nevét, akik elárulták őt. Jean-Claude Juncker a belgiumi Le Soirnak adott interjújában beszélt a naplóról. Sem ő, sem az Európai Bizottság szóvivője nem árulta el, kiknek a neve szerepel a füzetben, így elindultak a találgatások. A tippelők szerint Orbán Viktor és David Cameron is benne lehetnek Juncker naplójában.

A fekete füzet neve egy régi német szólásból ered, ami nagyjából úgy hangzik magyar fordításban, hogy „a kis Maurice szomorúsága”. Ha valaki irritál valakit Luxemburgban, akkor annak azt szokták mondani, hogy „légy óvatos, a kis Maurice vár téged” – magyarázta az interjúban Juncker.

Elmondása szerint három évtizede felírja, kik okoztak neki csalódást, illetve kik árulták el. A füzet ugyanakkor nincs tele, mert nagyon ritkán csalódik – állította az Európai Bizottság elnöke, aki azt is jelezte: nem akar bosszút állni a naplóban szereplő személyeken, bár elővigyázatos velük.

Juncker neveket nem mondott. A BBC szerint az Európai Bizottság szóvivője sem árult el részleteket, hiába kérdezték. Csupán annyit közölt, hogy a füzet gazdáját kell megkérdezni a témában.

A BBC megjegyzi: a veterán EU-politikus feketelistáján szerepelhetnek a LuxLeaks újságírói, akik kiszivárogtatták, hogy Juncker luxemburgi miniszterelnökként hogyan tett lehetővé adóelkerülést egyes nagycégeknek. Orbán Viktor magyar és Cameron Cameron nemrég leköszönt brit miniszterelnök szintén benne lehet a naplóban, mert annak idején nem szavazták meg Juncker elnöki kinevezését az Európai Bizottságban.

Az interjúban Jean-Claude Juncker beszélt egyebek mellett arról is, hogy a pletykákkal szemben nem alkoholista. Tagadta, hogy korábban csókot nyomott az EU-ellenes brit Nigel Farage arcára, valójában csak a fülébe súgott valamit. Nem örül a Brexitnek, de készült rá, még fogadott is a britek uniós biztosával, hogy kilépnek, illetve nem zárja ki, hogy Donald Trump lesz az Egyesült Államok következő elnöke.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A konspirációs realizmus mesterének jó hírei vannak a harmadik világháborúról

A konspirációs realizmus mesterének jó hírei vannak a harmadik világháborúról

Kálmán Olga is megkapta a lemondott védőoltást

Kálmán Olga is megkapta a lemondott védőoltást

Egy budapesti bútoráruház szerint ők továbbra is kinyithatnak és ki is fognak

Egy budapesti bútoráruház szerint ők továbbra is kinyithatnak és ki is fognak