szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Nyomozást indított az FBI és több más amerikai biztonsági szolgálat a The New York Times és más amerikai médiaszervezetek újságíróit ért kibertámadások ügyében, amelyeket feltehetően az orosz hírszerzésnek dolgozó hackerek hajtottak végre – jelentette kedden a CNN, meg nem nevezett amerikai tisztségviselőkre hivatkozva.

Utóbbiak szerint orosz hackerek amerikai médiaszervezeteket is célba vettek abban a támadássorozatban, amelynek keretében a Demokrata Párt adatbázisaiba is behatoltak – jelentette az amerikai hírtelevízió.

Az FBI nem kommentálta a CNN értesüléseit, a kiberbűnözés elleni védelemért felelős Secret Service pedig egyelőre nem reagált a Reuters hírügynökség érdeklődésére.

A CNN szerint a behatolásokat az utóbbi hónapokban észlelték, és a NYT magánnyomozókat bízott meg, hogy a nemzetbiztonsági illetékesekkel együtt felmérjék a támadások következményeit.

Az elmúlt hetekben több hasonló, a nagy amerikai pártokat érő támadás híre került nyilvánosságra, alig néhány hónappal a november 8-i elnökválasztás előtt. A hírek szerint kibertámadás érte a Demokrata Párt országos bizottságának, Hillary Clinton demokrata elnökjelölt kampánystábjának és a párt kongresszusi adománygyűjtő bizottságának szervereit. A hackerek emellett behatoltak Donald Trump republikánus elnökjelölt és a Republikánus Párt szervezeteinek számítógép-hálózatába is – mondták el a Reuters forrásai.

A Reuters felidézi, hogy 2013-ban egy magát Szíriai Elektronikus Hadseregnek nevező hackercsoport hatolt be a Times magazin és több más médiakiadvány rendszerébe, de ugyanabban az évben kínai támadóknak is sikerült beférkőzniük a Times számítógép-hálózatába.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Már videón is látható, ahogy helikoptert reptet az emberiség a Marson

Már videón is látható, ahogy helikoptert reptet az emberiség a Marson

Fülöp herceg temetésén „kísérteties” pillanatok voltak, mondja a királyi család egyik tagja

Fülöp herceg temetésén „kísérteties” pillanatok voltak, mondja a királyi család egyik tagja

Budapesten át utazhatott két orosz ügynök a csehországi robbantáshoz

Budapesten át utazhatott két orosz ügynök a csehországi robbantáshoz