szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az Iszlám Állam zászlaját lengető szélsőségesek támadást hajtottak végre egy börtön ellen a Fülöp-szigetek déli részén, nyolc társukat és húsz másik rabot szabadítottak ki.

A támadást a Maute csoport mintegy ötven fegyverese hajtotta végre szombaton Marawi város egyik börtöne ellen - mondta Agustine Tello helyi rendőrfőnök. Az akció során tizenkét támadó és öt katona vesztette életét.

A nyolc kiszabadított szélsőségest augusztus 22-én tartóztatták le katonák, miután egy ellenőrzőpontnál fegyvereket és robbanószereket találtak a gépjárművükben. A többi húsz rabot különböző okokból tartották fogva.

A szigetország hatóságai a Maute csoportot teszik felelőssé a Mindanao város melletti katonai támaszpontot ért februári támadásért. A szélsőségeseknél akkor is az Iszlám Állam fekete lobogója volt.

Nem ez az első eset, hogy fegyveresek sikeres "mentőakciót" hajtottak végre a Fülöp-szigeteken. 2009-ben több százan támadtak egy börtönre Basilan szigetén, harmincegy foglyot, köztük szélsőségesek szabadítottak ki.

A 105 milliós, többségében keresztények lakta Fülöp-szigetek déli részén már négy évtizede harcolnak a kormány ellen az iszlám szakadárok. A konfliktus eddig 100-150 ezer halálos áldozatot követelt, és megakasztotta a természeti erőforrásokban gazdag régió fejlődését. Bár a Fülöp-szigetek kormánya 2014-ben békét kötött az ország legnagyobb muzulmán fegyveres szervezetével, a Moro Iszlám Felszabadítási Fronttal, más kisebb lázadócsoportok továbbra is aktívak.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hétfő délután érkezik a rossz idő

Hétfő délután érkezik a rossz idő

Titkos projektet futtatott a Google, hogy gyengítse a konkurenciát

Titkos projektet futtatott a Google, hogy gyengítse a konkurenciát

Roma főszerepekbe roma színészeket – ezen is dolgozik egy speciális ügynökség

Roma főszerepekbe roma színészeket – ezen is dolgozik egy speciális ügynökség