szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Vulkánok oldalán szánkázik, küzd az alapbérért egy különc amerikai magyar, akinek legfőbb célja, hogy véget vessen az öregedésnek és a halálnak.

Van egy magyar, akinek nem kisebb céljai vannak, mint felszámolni a beteséget, sőt a (nem önkéntes) halált is. Korábban tech-tud-csatornákon volt riporter, aztán rátalált a transzhumanizmusra, elhagyta magyar vezetéknevét, és most két keresztnévvel próbálja meghódítani az amerikai közéletet.

István Zoltán, azaz Zoltan Istvan, korábban Zoltan Istvan Gyurko különböző tudományos tévécsatornákon volt újságíró, még Kasmírról is készített egy dokumentumfilmet. Sőt, ha mindez nem volna elég kalandból, felfedezett egy új extrémsportot is, a vulkánboardingot, ami az, aminek tűnik: Istvan, lehetőleg aktív vulkánok lankáin, a vulkáni hamun csúszik le snowboarddal.

De Zoltan egyszer csak felfedezte magának a transzhumanizmust. Az eszmerendszer alapvetése, hogy a tudományok és egészségügy támogatásával, a szellem és test fejlesztésével az emberiség érjen el egy olyan állapotot, hogy a halál, a betegségek, öregedés már ne jelentsenek problémát, szűnjenek meg. A mozgalom a 80-as évektől egyre aktívabb, legfőbb alakjuk pedig F. M. Esfandiary, akit egy ideje már FM-2030-nak hívnak. 1988-ban megalakult az Extrópia Intézet, amely intézményes keretet adott a transzhumanizmusnak, és újradefiniálta azt. A szervezetet, mivel elvégezte küldetését, 2006-ban megszüntették.

©

Istvan most egységesíteni akarja a transzhumanista szervezeteket, Transzhumanista Pártot is alapított, és elnökválasztási céljai között szerepel, hogy olyan tudósokat támogat, akikkel 15-20 éven belül legyőzzük a halált és öregedést. Istvan maga finanszírozza kampányát, például azt, ahogy átszeli Amerikát egy koporsó alakú busszal, amit halhatatlanság busznak nevezett el. Szeretné hatályba léptetni a transzhumanista jogok gyűjteményét, fel akarja hívni a figyelmet az életet fenyegető problémákra, valamint az élet meghosszabbításának programjára. Ki akarja vezetni az adókat, miután 25-30 év múlva a munkák nagy részét átveszik a robotok. Legalizálná a rekreációs drogokat, és megélhetési alapbért biztosítana mindenkinek.

A hatalomhoz vezető út hosszú és rögös: Istvan még egy állam választóívére sem került fel, más kis pártok azért fel tudnak mutatni legalább egy államot - a marihuana legalizálásáért küzdő Legal Marijuana Now Party, a Pacifista Párt vagy a Szocialista Egyenlőségért Párt. De ami Istvannak fontos, az a harc és a tudatosság növelése.

Meg hát ha sose halunk meg, elég sokáig próbálkozhat.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Rakonczay feladni kényszerült óceánátkelési kísérletét

Rakonczay feladni kényszerült óceánátkelési kísérletét

Már most látszik, hogy Biden máshogy kezeli majd a koronavírust, mint Trump

Már most látszik, hogy Biden máshogy kezeli majd a koronavírust, mint Trump

Tizenöt éves lány és kutyája alatt szakadt be a Sóstó jege

Tizenöt éves lány és kutyája alatt szakadt be a Sóstó jege