szerző:
hvg.hu/MTI

A 78 éves üzbég elnök szombaton agyvérzést kapott, és diplomáciai források szerint ma meghalt. Rezsimje a biztonsági erők folyamatos kegyetlenkedéséről, a sajtószabadság elfojtásáról vált hírhedtté.

Meghalt Iszlam Karimov üzbég elnök – jelentette a Reuters hírügynökség pénteken három diplomáciai forrásra hivatkozva.

A kegyetlenkedéseiről is ismert elnök állapota az elmúlt 24 órában súlyosbodott, miután a napokban agyvérzést kapott.

©

Csütörtökön az üzbég hatóságok sürgősen mozgósították a köztisztasági dolgozókat Karimov szülővárosában, Szamarkandban, hogy tegyék rendbe a város központi utcáit – közölte egy helyi forrás. Mindez egyes vélekedések szerint az államfő temetésének előkészületeit is jelenthette.

A 78 éves Karimov – kisebbik lánya, Lola Karimova-Tillyaeva közlése szerint – szombaton kapott agyvérzést. A taskenti kormány azóta hallgatott az országot az 1991-ben elnyert függetlensége óta irányító elnök állapotáról, ami már korábban is olyan találgatásoknak adott táptalajt, amelyek szerint meghalt. Korábban Karimov a jogelőd volt szovjet tagállam, az Üzbég SZSZK elnöke volt.

A Karimov-rezsim kegyetlenkedései

Nemzetközi szervezetek szerint Karimov rezsimje folyamatosan megszegte az emberi jogokat és a sajtó szabadságához fűződő jogokat is. Craig Murray, aki 2002 és 2004 között volt brit nagykövet Üzbegisztánban, arról számolt be, hogy a rendőrség megkínzott, meggyilkolt, megerőszakolt és elrabolt embereket. Mindezt korrupció, cenzúra, vallásüldözés és más emberijog-sértések kísérték.

Karimov országában
©

Az ENSZ megállapítása szerint a Karimov-rezsim igazságszolgáltatásában "intézményesített, szisztematikus és féktelen" kínzás folyt. Karimovot ezért, illetve a kamu választások és a média megfélemlítése miatt többször is a világ legszörnyűbb diktátorának választotta a Parade magazin.

©

A magyar diplomáciának ez vállalható volt

És hogy miért látogatta végig 2011-ben Schmitt Pál akkori elnök a környék diktátorait? Mert "a közép-ázsiai térség mind gazdasági, mind biztonságpolitikai értelemben felértékelődött Európa egésze számára" – mondta a Köztársasági Elnöki Hivatal akkori külügyi hivatalvezetője. "Magyarország érdeke, hogy fejlessze kapcsolatait a húsz éve függetlenné vált, dinamikusan fejlődő egykori szovjet köztársaságokkal" – fejtette ki Schmitt hivatala. Erről bővebben itt olvashat:

Schmitt öt napot tölt a gázmezők földjén

Schmitt Pál köztársasági elnök november 6. és 11. között közép-ázsiai körútra utazik, melynek keretében Üzbegisztánba, Türkmenisztánba és Azerbajdzsánba látogat. Az államfőt népes üzleti küldöttség kíséri.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!