szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A világ minden tájáról több mint másfél millió muzulmán hívőt várnak a hagyományos mekkai zarándoklatra, a haddzsra, amely szombaton kezdődött Szaúd-Arábiában.

A zarándoklat megszervezéséért felelős szaúd-arábiai hatóságok komoly előkészületeket tettek, és mintegy hatvanezer embert mozgósítottak a zarándoklat lebonyolítására. Százötvennyolc orvosi rendelőt állítottak fel a különböző helyszínek közelében, 25 kórház és 5 ezer kórházi ágy áll rendelkezésre szükség esetén.

Az orvosi ellátást igénylő esetekre számos mentőhelikopter, 100 mentőautó, 51 rohamkocsi és 17 ezer főnyi mentőalakulat áll készenlétben.

Ezekre az intézkedésekre azért is van szükség, mert az elmúlt években a sátán megkövezésének ceremóniája során több alkalommal is pánik keletkezett a tömegben, az emberek egymást taposva menekültek, ami nem egyszer több száz halottal járt.

©

Legutóbb éppen tavaly történt a haddzsok történetének legsúlyosabb balesete, a résztvevők között kitört tömegpánikban 2300-an vesztették életüket, köztük több mint 450 iráni zarándok. A szaúdi hatóságok csupán 769 ember haláláról számoltak be.

Irán a tragédiával kapcsolatban hozzá nem értéssel vádolta meg a zarándoklat szervezéséért felelős sivatagi királyságot. Három évtized után idén először iráni zarándokok nem is vesznek részt a haddzson, mert Teherán szerint Rijád nem tudja garantálni biztonságukat, ráadásul akadályokat is gördít beutazásuk elé.

A mekkai zarándoklat az iszlám öt pillérének egyike, amelyet lehetőségeihez mérten minden hívőnek teljesítenie kell egyszer életében.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kutatások eredménye: 4-5 hónap után már érződik az e-biciklizés hatása

Kutatások eredménye: 4-5 hónap után már érződik az e-biciklizés hatása

Itt vannak az ötös lottó nyerőszámai

Itt vannak az ötös lottó nyerőszámai

Hajba kaptak az olasz kormánypártok az uniós mentőpénzen

Hajba kaptak az olasz kormánypártok az uniós mentőpénzen