szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Bizonyítékai is vannak arra, hogy a galántai nevelőintézetben, amelyet kábítószerfüggő fiatalkorúaknak tartanak fenn, megerőszakoltak egy lányt – ezt állítja Natália Blahová, az SaS képviselője, aki szerint az egyik terapeuta zaklatta szexuálisan a fiatalkorú lányt. A történtekről ráadásul az intézmény többi alkalmazottja is tudhatott, köztük az igazgatóhelyettes is – írta a Parameter.sk.

A 14 éves lánynak az erőszak után súlyos egészségi és pszichikai problémái vannak. Blahová arra hívta fel a figyelmet, hogy az ügyet valószínűleg el akarták hallgatni a nyilvánosság elől, hiszen a rendőrség már egy éve tudott az ügyről, mégsem tett semmit.

A szlovákiai magyar hírportál arról is ír, hogy az intézetben történtekről már egy éve riportot forgatott a Markíza nevű tévécsatorna, amelyet most le is adott. Az anyag korábban azért nem volt látható, mert a felvétel után a riportalany visszavonta, amit mondott, mivel állítólag megfenyegették.

A Parameter.sk szerint a riportban a lány elmesélte, hogyan került be 14 évesen az intézetbe, ahol később megismerkedett az egyik terapeutával, aki korábban szintén drogos volt. "Azt gondoltam, hogy ő rendben van, és segíteni akar az embereknek. Csakhogy az egyik este bejött a szobámba. Kiderült, hogy segít a lányoknak megszökni. Kihívott engem egy cigire. Aztán visszajöttünk a szobámba, és lefeküdtem vele" – mondta, s arról is beszélt, hogy két másik lányról tud, akivel hasonló dolgok történtek.

A riportban a lány anyja is megszólalt, s azt állította: az intézet igazgatója elment hozzájuk, és arról győzködte a családot, hogy ne tegyenek feljelentést. Az asszony mégis a rendőrséghez fordult, az Új Szó szerint a múlt héten a harmadik feljelentését is elküldte. Az egyiket a rendőrség elutasította arra hivatkozva, hogy nem történt bűncselekmény.

Az intézet is tagadja a vádakat, Andrej Kiska köztársasági elnök azonban elrendelte az ügy mielőbbi feltárását.

Az Új Szó idézte Mária Linkešová kerületi rendőrségi szóvivőt, aki elmondta, hogy szombaton a rendőrök jártak az intézetnél, ám senkit sem találtak ott. Az igazgatót telefonon érték el, aki azt mondta, hogy a személyzet és a gyerekek is Horvátországban tartózkodnak terápián.

A lány ugyanakkor nem utazott külföldre – ehhez a szülei nem járultak hozzá –, hollétéről azonban nem ad ki információt az illetékes minisztérium. A tárca szóvivője szerint a lánnyal állandó kapcsolatban áll a gyermekvédelmi hatóság kirendelt munkatársa. Ezen kívül hétfőn személyesen bezsélgetett Natáliával a Munka- Szociális és Családügyi Központ Szociális és Családügyi Osztályának igazgatónője is.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Rendkívüli uniós csúcs lesz ma a járványról

Rendkívüli uniós csúcs lesz ma a járványról

Lemondott a Facebook egy indiai vezetője, aki elnézte a kormánypártnak a gyűlöletbeszédet

Lemondott a Facebook egy indiai vezetője, aki elnézte a kormánypártnak a gyűlöletbeszédet

Több tízezer álláskereső eltűnhetett a süllyesztőben

Több tízezer álláskereső eltűnhetett a süllyesztőben