szerző:
hvg.hu

A bolgár-magyar barátság napjává nyilvánította október 19-ét a bolgár parlament. Az országgyűlés egyhangúlag szavazta meg az előterjesztést.

A bolgár ortodox egyház ezen a napon Rilai Szent Jánost ünnepli, akinek ereklyéit az országba III. Béla vezetésével betörő magyar sereg 1183-ban magával vitte Esztergomba. A király nem sokkal később azonban a relikviákat Szófiába (akkori nevén Szredecre), a legenda szerint azért, mert az esztergomi érsek, mivel nem tartotta szentnek, megtiltotta János tiszteletét, rendelkezése után nem sokkal azonban megnémult. Nyelvét csak az oldotta meg, hogy bűnbánatában a szenthez imádkozott. Az esetről értesülő Béla aranyba és ezüstbe foglaltatta a koporsót, és már küldte is vissza oda, ahonnan elhozatta.

Az emléknaphoz a jövőben olyan kezdeményezések kapcsolódnak majd, amelyek felelevenítik a két ország történelmének közös pillanatait, és lehetőséget adnak a jelen témáinak megvitatására is – írja beszámolójában a Novinite hírügynökség.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!