szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az olimpiai eltiltások miatt bosszúszomjas orosz hekkerek korábban már fenyegetőztek a bizalmas adatok kiszivárogtatásával, most részletekkel is szolgáltak. Nemcsak Serena és Venus Williamsnél találtak terhelő bizonyítékokat, hanem az olimpiai amerikai tornász sztárjánál, Simone Bilesnál is – állítják.

A Fancy Bear nevű orosz hekkercsoport további sportolókról közölt bizalmas, a riói olimpiával összefüggő információkat a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) feltört adatbázisából.

Olivier Niggli, a WADA főigazgatója csütörtökön megerősítette az újabb szivárogtatást, melyben nyolc ország az Egyesült Államok, Németország, Nagy-Britannia, Csehország, Dánia, Lengyelország, Románia és Oroszország összesen 25 sportolója érintett, a nevek egyelőre nem ismertek. Így már összesen 29 sportoló adatai kerültek illegális módon a nyilvánosság elé.

A hekkercsoport szerdán első lépésként amerikai sztárversenyzőkről tett közzé szerinte egyértelműen doppingolásra utaló adatokat. Az internetes kalózok a honlapjukon vállalták fel nyíltan a támadást, s azt írták, hogy többek között a teniszező Serena és Venus Williamsre, az olimpiai bajnok kosaras Elena Delle Donne-ra, illetve a tornász Simone Bilesra vonatkozóan is rendelkeznek terhelő bizonyítékokkal. Egyben tudatták, hogy "hamarosan szenzációs bizonyítékokat közölnek híres versenyzőkről, akik doppingszereket használnak".

Simone Biles
©

A WADA, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság, illetve az érintett amerikai versenyzők és sportszervezetek is határozottan tagadják a vádakat, míg az orosz kormány elhatárolódott az akciótól.

A WADA szerdán arról adott tájékoztatást, hogy a doppingellenes adminisztrációs és irányítási rendszert (ADAMS) törték fel, s a hekkerek hozzájutottak a gyógyászati okokból adott mentességi (TUE) listához is.

Niggli akkor úgy vélekedett, hogy az incidens "nagy mértékben megnehezíti" a nemzetközi bizalom visszaállítását Oroszországgal szemben, az elmúlt évek doppingbotrányai és a júniusban kiadott McLaren-jelentés után. A WADA által megbízott, Richard McLaren vezette független bizottság azt állapította meg, hogy Oroszországban 2011 és 2015 között 30 sportágban 643 esetben alkalmazták a pozitív teszteredmények elleplezését szolgáló rendszert. Orosz atléták ezért nem is vehettek részt a riói olimpián, és a többi sportágban sem engedték elindulni azokat, akiknek volt már korábban doppingügyük. A riói paralimpiáról pedig csakúgy mint a 2018-as téli paralimpiáról valamennyi orosz sportolót kizárták.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Eladó Walter Röhrl ikonikus Martini festésű Lanciája

Eladó Walter Röhrl ikonikus Martini festésű Lanciája

Közelíti a 25,5 milliót a koronavírusból kigyógyultak száma

Közelíti a 25,5 milliót a koronavírusból kigyógyultak száma

Kínából érkező, veszélyes porfelhőre figyelmeztet Észak-Korea, ki is ürültek az utcák

Kínából érkező, veszélyes porfelhőre figyelmeztet Észak-Korea, ki is ürültek az utcák