szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Mahmúd Abbász is közölte, ott lesz pénteken.

Mahmúd Abbász, a Palesztin Hatóság elnöke is részt vesz Simon Peresz  Nobel-békedíjas volt izraeli állam- és kormányfő, a zsidó állam egyik alapítójának temetésén - közölték csütörtökön magas rangú palesztin tisztségviselők.

Simon Peresz szerda hajnalban hunyt el kilencvenhárom éves korában. Temetése pénteken lesz Jeruzsálemben, a Herzl-hegyen. A világ számos vezető politikusa jelezte részvételi szándékát, köztük Barack Obama amerikai elnök és Orbán Viktor magyar kormányfő is.

Mahmúd Abbász, a nemzetközi közösség által elismert, ciszjordániai székhelyű Palesztin Hatóság elnöke szerdán az izraeli államférfi halálhírére úgy reagált, hogy Peresz bátor partner volt a béke megteremtését célzó erőfeszítésekben, halála pedig az emberiség és a térség békéje szempontjából is súlyos veszteség. Hivatalosan eddig nem jelezték Abbász részvételi szándékát.

A palesztin vezető évek óta nem tett hivatalos látogatást Jeruzsálemben, jóllehet Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő az ENSZ-közgyűlés 71. ülésszakán meghívta az izraeli parlamentbe, a kneszetbe. 

Abbász olyan időszakban látogat Izraelbe, amikor a Palesztin Hatóság és izraeliek látszólag megpróbálják feléleszteni a béketárgyalásokat. Netanjahu és Abbász is azt állítja, hogy kész találkozni a másikkal, de közben egymást vádolják a találkozó megtartásának akadályozásával. Megfigyelők szerint egyelőre nem világos, hogy a temetésen való részvétel többet fog-e eredményezni Netanjahu és Abbász kézfogásánál.

A Palesztin Hatóságéval ellentétes véleményt fogalmazott meg a Gázai övezetet irányító radikális palesztin szervezet, a Hamász, amely bűnözőnek nevezte Pereszt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Marabu Féknyúz: Kósa Lajos szerencséje

Marabu Féknyúz: Kósa Lajos szerencséje

Hat olyan város is van, ahol most nem jó a szabadban lenni

Hat olyan város is van, ahol most nem jó a szabadban lenni

Ezek most a legmegbízhatóbb autómárkák – a Tesla inkább kihagyta felmérést

Ezek most a legmegbízhatóbb autómárkák – a Tesla inkább kihagyta felmérést