szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Szövetségi Nyomozóiroda egyelőre nem tudja, hogy csak önmaga fontosságát bizonyítandó lopott ki adatokat a Nemzetbiztonsági Ügynökségtől egy szerződéses alkalmazott, vagy kiszivárogtatni tervezte azokat.

Az adattolvajt még augusztus végén fogták el, de a Szövetségi Nyomozóiroda (FBI) csak a múlt héten hozta nyilvánosságra a hírt. A letartóztatott Harold Thomas Martin, aki a Booz Allen Hamilton (BAH) tanácsadó cég alkalmazottjaként, szerződéssel dolgozott a Nemzetbiztonsági Ügynökségnél (NSA). Ugyanez a cég foglalkoztatta Edward Snowdent, aki 2012-ben az NSA titkos adatgyűjtési programjáról szerzett és adott át dokumentumokat, adatokat újságíróknak.

Martin olyan forráskódokat vitt magával munkahelyéről, amelyek segítségével az NSA Oroszország, Kína és Irán számítógépes rendszereibe próbált behatolni. A kódok 2013 közepén készültek, s azokat napokkal azelőtt, hogy a férfira lecsaptak volna az FBI ügynökei, egy magát Shadow Brokersnek nevező hackercsoport részben nyilvánosságra hozta, részben egymillió bitcoinért megvételre kínálta.

A hatóságok nem tudják, hogy Martin saját fontosságát próbálta fitogtatni tettével, vagy maga is szivárogtatónak állt volna. Lehetséges, hogy az újabb adatlopás része annak a kiberhadviselésnek, ami az Egyesült Államok és Oroszország között folyik?

Az ügy részleteiről a HVG eheti számában olvashat többet.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Ismét közelebb kerültünk egy lépéssel ahhoz, hogy felújítsák a Lánchidat

Ismét közelebb kerültünk egy lépéssel ahhoz, hogy felújítsák a Lánchidat

Mennyire könnyen javítható az iPhone 12? Itt a válasz

Mennyire könnyen javítható az iPhone 12? Itt a válasz

100 millió euró érkezik Brüsszelből a tagállamokba gyorstesztekre

100 millió euró érkezik Brüsszelből a tagállamokba gyorstesztekre