szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Homeopátiás gyógykészítményektől halt meg legalább 10 gyerek, 400-an pedig nagyon rosszul lettek. A termékeket azóta már nem gyártják, de nem ez volt az első eset.

Vizsgálatot indított 400 rosszullét és 10 gyerek halála miatt az amerikai élelmiszer és gyógyszerügyi hivatal, az FDA - írja az Independent. A gyerekek fogzást könnyítő homeopátiás tablettákat vagy gélt kaptak, de a szülők szerint hamarosan légzési nehézségek léptek fel, a gyerekek pedig letargiáról, általános gyengeségről számoltak be. Az esetek az elmúlt hat évben történtek.

A két legnagyobb amerikai drogéria-hálózat, a CVS és a Walgreens levette a polcairól az érintett termékeket, melyeket a Hyland nevű cég gyártott. A Hyland bejelentette, hogy leáll a gyártással a problémás termékek esetében. A gyógyszerfelügyelet arra kér minden szülőt, hogy dobják ki a megmaradt szereket, mert a fogzás megkönnyítéséhez egyébként sem szükséges gyógyszer.

Az FDA már 2010-ben figyelmeztetést adott ki a szerekkel kapcsolatban, amikor kiderült, hogy azok ellenőrizetlen mennyiségben tartalmazhatnak belladonna (maszlagos nadragulya) kivonatot. A növényt a népi gyógymódként több száz éve használták, magyarul szépasszonyfűn a neve. A hatóanyaga mérgező, drogként is fogyasztják. A Hyland akkor azt nyilatkozta, hogy megváltoztatta a gyártási folyamatot, és ezzel minimálisra csökkentette a veszélyes anyagot a homeopátiás készítményeiben.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Az elektronikai hulladékok felét nem szelektíven gyűjtik az EU-ban

Az elektronikai hulladékok felét nem szelektíven gyűjtik az EU-ban

Meghan Markle „elviselhetetlen gyászról”, második gyermekének elvesztéséről írt vallomást

Meghan Markle „elviselhetetlen gyászról”, második gyermekének elvesztéséről írt vallomást

Veszélyhelyzetben Pintér Sándor a kórházak ura

Veszélyhelyzetben Pintér Sándor a kórházak ura