szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Megszünteti az együttműködést az UNESCO-val Izrael, miután a szervezet Világörökség bizottsága csütörtökön megszavazott egy palesztin javaslatot, ami Jeruzsálemet kizárólag a muszlimok szent helyeként mutatja be, egy szót sem ejtve annak zsidó, keresztény történelmi kapcsolatáról.

Teljesen megszünteti az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezetével, az UNESCO-val való együttműködést Izrael, miután a szervezet Világörökség bizottsága szerdán megszavazott egy a palesztinok által beterjesztett javaslatot. A végszavazás csak jövő héten lesz, de a zsidó állam oktatási minisztere, Naftali Bennett pénteken levélben jelezte Irina Bokovának, az UNESCO igazgatójának, hogy Izrael minden, az UNSECO-val korábban folytatott szakmai együttműködést beszüntet. A miniszter ezentúl megvádolta a szervezetet, hogy az teljesen figyelmen kívül hagyta a város több ezer éves zsidó múltját, és ezzel csak az iszlamista terrornak teremt hivatkozási alapot.

A határozati javaslat, amit a Világörökség bizottság elfogadott, végig kizárólag megszálló hatalomként definiálja Izraelt, és "Kelet-Jeruzsálem palesztin kulturális örökségének" megvédését tűzi ki célul. A Templom-hegyet kizárólag az al-Aksza mecset komplexumaként írja le, annak zsidó vonatkozásairól nem ejt szót, ahogy a város keresztény értékeiről sem.

A javaslatot 24 igen szavazattal fogadták el 6 nem és 27 tartózkodás ellenében, két állam pedig nem vett részt a szavazáson. Az AFP tudósítása szerint jövő hét kedden kerülhet sor a határozati javaslatról szóló végszavazásra az UNESCO közgyűlésében, de a közgyűlés ritkán tér el a bizottságok döntéseitől.

Izrael 1967-ben foglalta el Kelet-Jeruzsálemet és a Nyugati Partot, másnéven Ciszjordániát. Ennek jogszerűségét a nemzetközi közösség a mai napig nem ismeri el, ezért bár Izraelnek hivatalosan Jeruzsálem a fővárosa, az összes külföldi nagykövetség Tel Avivban székel.

Az UNESCO eddig nem reagált az izraeli lépésre.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kásler Miklós elrendelte az egynapos sebészeti ellátások felfüggesztését

Kásler Miklós elrendelte az egynapos sebészeti ellátások felfüggesztését

Így találjon új munkaerőt három nap alatt

Így találjon új munkaerőt három nap alatt

Hol áll a Puskás Aréna „Orbán-alagútja“ a világ titkos járatainak mezőnyében?

Hol áll a Puskás Aréna „Orbán-alagútja“ a világ titkos járatainak mezőnyében?