Bihari Ádám
Bihari Ádám
Tetszett a cikk?

Érdekes elmélettel állt elő két amerikai biztonságpolitikai szakértő. Szerintük a moszuli ostrom rendkívüli alkalom, hogy a koalíciós erők halálos sebet ejtsenek az Iszlám Államon. A kulcs minden emberi lény legnagyobb félelme: késik a fizetés.

"Az Iszlám Állam Irakban havi fizetési listákkal rendelkezik, erre megy el a terrorszervezet bevételeinek túlnyomó része. [...] Ha a koalíciós erőknek sikerül elvágniuk a kifizetési csatornákat, azzal erősen rombolható a morál a terrorszervezeten belül, főleg ha sikerül napvilágra hozni, mekkora bevételre tesznek szert közben a vezető beosztású szereplők" – áll egy friss elemzésben, melyet két amerikai biztonságpolitikai szakértő jegyez. Tulajdonképpen bármely céget könnyedén tönkre lehet tenni egy hasonló akcióval.

Ha Moszulban legyőzöd, leköltözik Moszul alá

Az elemzést kapcsán a két szakértő egy cikket is írt a War on the rocks nevű kül- és biztonságpolitikával foglalkozó oldalon arról, hogyan lehetne megakadályozni Moszulban az Iszlám Államnak és elődszervezeteinek bevett módszerét, hogy ha igazán forróvá válik a talaj, akkor feladják a konvencionális háborús összecsapásokat az ellenséggel és egyszerűen füstté válnak, földalatti szervezetként működve tovább.

©

A két szakértő már az Iszlám Állam felemelkedése előtt, illetve akkor elkezdte tanulmányozni annak financiális és emberierőforrás-rendszerét, mikor a szervezetet még másképp nevezték. Patrick Ryan a West Pointon végzett és hírszerzési tisztként dolgozott a hadseregnél. 2005-től 2009-ig Irakban szolgált, ebből 15 hónapot éppen Moszulban, ahol az akkor még Iszlám Állam Irakban néven futó szervezet vezető tisztségviselőit figyelték és a "cégvezetést" analizálták. A szervezet azóta csak tökéletesítette a módszereit.

Az Iszlám Állam és elődszervezeti elsősorban ott térnek el lényegesen az "anyacégnek" is számító al-Kaidától és más iszlamista szervezetektől, hogy területeket kezdtek a teljes ellenőrzésük alá szervezni: magyarán hódítani. A két szakértő megállapítása szerint Moszult is beleértve az IÁ a közvélekedéssel ellentében nem a meglepetés erejével tudott elfoglalni nagyvárosokat, hanem jól előkészített földalatti aknamunkával.

Először a szomszédokat fenyítik be

Először beférkőznek a városok körüli kisebb településekre, ahol safe house-okat, vagyis biztonságos szállást kerítenek a feljebbvalóiknak. Aztán a szervezet tapasztalt hírszerző csoportja informátorokat toborzott a helyiek közül. Megfigyelik a helyi vezető tisztviselőket, politikusokat, rendőröket, a fontosabb intézmények épületeit. Biztonsági csoportokat hoznak létre, melyek fő feladata a pénzbehajtás, megfélemlítés és célzott merényletek lesznek az előbb említett helyi prominensek ellen. A működési költségeket először szervezett bűnözői tevékenységgel biztosítják, majd az alapok kiépítése után az adminisztratív és pénzügyi csoportok létrehozásával tulajdonképpen megalapozzák egy párhuzamos közigazgatás létrejöttét. Ezzel megsokszorozzák a toborzások számát és biztosítják a kifinomultabb műveletekhez szükséges logisztikát.

©

Fontos feladat jut a saríja alosztályoknak is, akiknek a feladata, hogy a helyi vallási vezetőket a szervezet mellé állítsák és közvetlen csatornát találjanak az uszításra, propagandára. Kell a hiteles forrás, aki kiadja az ellenszegülők ellen a fatwákat (kiátkozás) és megnyeri a terroristáknak a helyiek bizalmát. Ezután, illetve ezzel párhuzamosan már csak a médiastábnak van dolga. Ők azok, akiknek feladata, hogy a műveletekről készített felvételeket a propagandával együtt eljuttassák a célcsoportoknak.

A jelentés szerint ez történt a legtöbb elfoglalt iraki város esetében. Ez azért is lehetett olyan hatásos főleg Moszulnál, mert a korábban egyébként rendkívül színes etnikai, vallási és kulturális összetételű várost többségében azért szunnita muszlimok lakták, akik régóta elégedetlenek voltak a síita többségű kormánnyal és az őket képviselő helyi közigazgatási szervekkel és hatóságokkal.

Éppen ez látszik most a Moszultól alig 150 kilométerre, a kurd területeken jócskán belül fekvő Kirkukban is, ahol pénteken hajnali 3 körül a városban szervezett alvósejtek léptek működésbe, és település számos pontján támadást indítottak fontosabb infrastrukturális csomópontok, intézmények ellen.

Élő közvetítés a kirkuki támadásokról

A pénzügy és a HR az Iszlám Állam gyengepontja

Ahhoz, hogy a terrorszervezet többé ne tudjon ennyire szervezett formában megjelenni, a szakértők szerint szét kell zúzni a középvezetői szintet, elsősorban pedig a bevétel beszerzésével (ez a legfejlettebb szinten, például Moszulban és Rakkában már adók formájában zajlik) és újraelosztásával foglalkozó csoportokat, vagyis a pénzügyi és a HR-osztályt. Első körben az Iszlám Állam helyi hírszerzési forrásait, a biztonsági és pénzügyi tisztviselőket kell kiiktatni, vagyis a működtetői kört. Ezután össze kell roppantani a helyi szervezett bűnözés főszereplőit, akik segítenek a szervezetnek pénzbehajtásból, feketén eladott olajból és más értékek feketekereskedelméből pénzt szerezni. Erre természetesen csak azután kerülhet sor, hogy a hagyományos hadműveletek már véget értek, a szervezett ellenállás már megszűnt, és az IÁ éppen a visszahúzódással próbálja fenntartani jelenlétét az adott területen. Ha ez sikerül, elapadnak a pénzcsapok, a harcoló gerillaegységek pedig elveszítik a motivációjukat, erőforrásaikat. A záró fejezet talán a legfontosabb, egy hatékony és hiteles helyi érdekképviselet, valamint hatóságok létrehozása a helyiek részére.

A tapasztalatait elsősorban az amerikai megszállás alatti dzsihadista felkelők szerveződésének tanulmányozásából szerző két biztonságpolitikai szakértő szerint ha erre előre felkészülnek a moszuli ostromot vezető koalíciós erők, akkor az Iszlám Állam nem csak a földről, de a föld alól is eltűnhet hosszú időre.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.
Olaszországban majdnem ezer ember halt meg egy nap alatt a vírustól

Olaszországban majdnem ezer ember halt meg egy nap alatt a vírustól

DK: Teljhatalom nélkül is megy ez

DK: Teljhatalom nélkül is megy ez

Azonnali home office-t kérnek Orbántól a kormánytisztviselők

Azonnali home office-t kérnek Orbántól a kormánytisztviselők