szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Még soha nem veszett oda annyi illegális bevándorló a Földközi-tengeren, mint 2016-ban– közölte az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága.

Megerősíthetjük, hogy az év eleje óta legalább 3800 ember vesztette életét vagy tűnt el a Földközi-tengeren. Ennyi áldozatot még soha sem jegyeztek föl ennyi idő alatt. 2015-ben az egész év alatt 3771-en haltak meg – mondta Genfben William Spindler, a szervezet (UNHCR) szóvivője.

A főbiztosság felhívta a figyelmet arra, hogy a halottak és eltűntek száma annak ellenére nőtt meg jelentősen, hogy az idén sokkal kevesebben próbálkoztak meg az átkeléssel. Tavaly több mint egy millióan kíséreltek meg átjutni a Földközi-tengeren, az idén január eleje óta csak 330 ezren. A csökkenés az Európai Unió és Törökország márciusi megállapodásának köszönhető, amelynek a célja a görög szigetekre indulók feltartóztatása. 

Spindler azt is elmondta, hogy tavaly 269 migráns közül egy halt meg a tengeren, az idén már minden 88 közül egy. A Líbia és Olaszország közötti útvonalon ez az arányszám még rosszabb: 47 érkezőre jut egy halott.

A hajótörések azért gyakoriabbak, mert az embercsempészek ócska, sérülékeny járműveket használnak, és több embert zsúfolnak be egy-egy bárkába vagy gumicsónakba a hasznuk növelése érdekében – tette hozzá.


Rettenetes teherrel érkezett egy hajó az olasz partokhoz - agyonvert kislány ügyében is vizsgálódnak

17 halott menedékkérőt hozott egy norvég teherhajó hétfőn Palermóba. A holttestek azok között a migránsok között voltak, akiket a napokban mentettek ki a Földközi-tengerből. Az áldozatokat vagy már halottan tették fel a líbiai partokról induló hajókra, vagy a hajókon haltak bele a líbiai partokon elszenvedett bántalmazásokba. Az áldozatok között három kisgyerek is van.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!