szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Befejeződött szerda délután a francia-brit határ francia oldalán a calais-i sátortábor kiürítése, ahonnan az elmúlt három napban közel 6 ezer menekültet szállítottak el kisebb csoportokban buszokkal Franciaország távolabbi befogadó központjaiba.

"Ma vége a dzsungelnek. Nincs több migráns a telepen" - mondta Fabienne Buccio prefektus a helyszínen. 

A rendőrök által körülzárt területre azonban a délutáni órákban ismét nagyobb csoportokban szivárogtak vissza migránsok. Többségük azt mondta, hogy a sátrakban hagyott személyes dolgaiért jött vissza. 

A prefektúra tájékoztatása szerint eddig több mint 5 ezer embert helyeztek biztonságba, azaz szállítottak el befogadó központokba, több mint ezer kísérő nélküli kiskorút viszont egyelőre a tábor mentén álló konténerekben szállásoltak el, amíg a brit hatóságok eldöntik, kiket vesznek át közülük. 

Délután még több mint ezer ember állt sorba a hangár előtt, ahonnan az embereket az átmeneti központokba irányítják. A prefektus szerint mindannyian elhagyják Calais-t legkésőbb csütörtökre virradó éjjel, és a központot be lehet zárni. A hatóságok összesítése szerint hétfő óta 6600-an jelentek meg a kiürítési felhívásra a hangárban. 

"A feladatot teljesítettük. Új lapot nyitunk, pozitív oldalt, hiszen ezeket az embereket befogadta Franciaország, és új életet kezdhetnek" - közölte a prefektus. A kiürítéssel párhuzamosan a sátrak és viskók lebontása is folytatódott, délután már buldózerek is megjelentek a telepen. 

Éjszaka afgánok mintegy harminc helyen felgyújtották a maguk mögött hagyott sátraikat. A tüzeket a tűzoltók eloltották, de a délelőtti nyugalom után délben ismét lángok csaptak fel a tábor különböző pontjain. 

A rendőrség négy afgán állampolgárt előállított szerda reggel az éjszakai gyújtogatások miatt, amelyekben felrobbant legalább két gázpalack, egy ember könnyebben megsérült, és mintegy kétszáz migránst pedig át kellett helyezni a tábortól nyugatra egy üres telekre, a kikötői bevezető út közelébe. 

"Egyes közösségeknél szokás, hogy felgyújtják a lakhelyüket, amikor azt el kell hagyniuk" - mondta a prefektúra szóvivője. "A tűzoltók mindenhol megkezdték a tűzoltást és megakadályozták a tüzek terjedését" - tette hozzá.

A prefektúra azt is jelezte, hogy számítottak a jelenségre, miután a tábor déli oldalának márciusi felszámolásakor is a távozók egy része felgyújtotta a sátrát. Emiatt előzetesen tűzoltókat irányítottak a táborba, a segélyszervezetek pedig előre poroltókat osztottak szét a migránsok között, akiknek egy része maga is beállt a tűzoltók közé tüzet oltani, más migránsok viszont kavicsokkal dobálták meg a hatósági embereket. 

A hatóságok és a segélyszervezetek is úgy vélik, hogy a migránsok egy része a dzsungelnek is nevezett terület felszámolása után sem mond le arról, hogy megpróbáljon kamionokban elbújva átjutni Nagy-Britanniába, ezért tartani lehet attól, hogy a következő hetekben a lebontásra ítéltnél kisebb sátortáborok alakulnak ki ismét a régióban, ahova a migránsok kisebb csoportokban visszatérnek.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Müller Cecília a járvány legunalmasabb monológját tartotta az ország lezárásának napján

Müller Cecília a járvány legunalmasabb monológját tartotta az ország lezárásának napján

Az iskolások százmilliói fizethetik meg a vírusválság árát

Az iskolások százmilliói fizethetik meg a vírusválság árát

Green NCAP: Ez a lista mutatja, a legújabb autók mennyire környezetszennyezőek

Green NCAP: Ez a lista mutatja, a legújabb autók mennyire környezetszennyezőek