szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az elnökválasztási hajrá finisében kaphat nagy gellert a demokrata jelölt kampánya a felújított emailbotránnyal. Az FBI vizsgálja az ügyet, amiről egyelőre kevés konkrét részletet árultak el.

James Corney, az FBI igazgatója pénteken bejelentette az amerikai kongresszusnak, hogy új, Hillary Clintonnal kapcsolatos emaileket vizsgálnak. A nyomozók egy másik üggyel összefüggésben fedezték fel az emaileket, még nem tudni, hogy titkos információkat tartalmaznak-e, illetve azt sem, hogy maga a demokrata elnökjelölt küldte-e ezeket - írta a BBC.

Annyi biztos, hogy nem a magánszerveréről jöttek az újonnan "előkerült" levelek, és újraindították a nyomozást az emailek ügyében.

Clinton kampányában nagy megrázkódtatást jelentett a néhány hónapja kirobbant email-botrány, amikor kiderült, hogy 2009 és 2013 között külügyminiszterként bizalmas anyagokat küldözgetett magánlevelezéséből. Iődközben kiderült, hogy nem nyilvános, de nem is szigorúan titkos információkról volt szó, és a hatóságok nem állapítottak meg abban az ügyben Clinton büntetőjogi felelősségét.

Az újabb email-ügyről kevés részletet tudni, maga Corney is azt mondta, hogy még nem tudja megítélni, mennyire jelentősek az emailügyet kiegészítő új dokumentumok. Az FBI-nak mindenesetre át kell nézni ezeket, és ennek fényében kell döntenie arról, hogy megváltoztatja-e korábbi döntését, miszerint nem javasol vádemelést az elnökjelölt ellen.

Örömujjongás Trump táborában

"Talán végre igazságot szolgáltatnak" - reagált a bejelentésre a republikánus elnökjelölt, Donald Trump egy New Hampshire-ben tartott kampányrendezvényén. Amikor bejelentette a hírt, hívei - a helyszíni tudósítások tanúsága szerint - fülsiketítő örömujjongásban törtek ki. "Hillary Clinton korrupciója soha nem látott mértékű, nem hagyhatjuk, hogy ilyen bűnökkel az Ovális irodába vonuljon" - mondta Trump, aki egyúttal hangsúlyozta, hogy tiszteli az FBI-t, mert képes volt felülvizsgálni korábbi álláspontját. 

Korábban James Comey egy kongresszusi meghallgatáson republikánus képviselők kérdéseire válaszolva határozottan kizárta, hogy a nyomozást újraindítsák. 

Más republikánusok is gyorsan reagáltak a bejelentésre. Paul Ryan, a képviselőház elnöke arra szólította fel Barack Obama elnök kormányzatát, hogy függessze fel a Clintonnak (is) nyújtott rendszeres titkosszolgálati tájékoztatókat. 

Mark Toner, a külügyminisztérium helyettes szóvivője kérdésre sem akarta kommentálni az FBI-igazgató bejelentését, csak annyit mondott: Hillary Clinton volt tárcája, a külügyminisztérium is csak most szerzett tudomást e levelekről.

Az első kommentárok arra mutatnak rá: nem biztos, hogy a választásokat érdemben befolyásolja az FBI-vizsgálat újraindítása, hiszen egyes szövetségi államokban már folyik a korai szavazás. Hillary Clinton Iowában kampányol, de munkatársai azt közölték a CNN hírtelevízióval, hogy Cedar Rapidsban elmondandó beszédében nem kíván reagálni az FBI-igazgató bejelentésére. A CNN Cedar Rapidsból tudósító riportere a Clinton-kampánycsapattól származó információkra hivatkozva arról számolt be, hogy a demokrata párti elnökjelölt munkatársait is meglepte James Comey bejelentése.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!