szerző:
Tetszett a cikk?

1956 washingtoni megünnepléséről.

A HVG október 23-i száma „Magyarországnak adott amerikai pofonról ír a Die Presse” címmel közöl írást, amelyben “az osztrák lap felhívja a figyelmet arra, hogy az amerikai ’56-os megemlékezéseken az USA egyetlen magasrangú képviselője sem vett részt”. Ebből egy szó sem igaz. Washingonban élő magyar állampolgárként október 16-án részt vettem a Fehér Ház közelében lévő pompás Andrew W. Mellon auditóriumban tartott nagyszabású gálaesten, amely a több hónapig tartó ‘56-os fővárosi megemlékezések központi eseménye volt. A több mint kétszáz prominens kormányzati, diplomáciai és üzleti körökből származó vendég számára az amerikai kormány egyik rangos tagja, Jeh Johnson belbiztonsági miniszter mondott fölemelően szép ünnepi beszédet. Ugyanezen a napon a magyar nagykövetség új épülete előtt fölállított „Pesti srác” nevű, a tipikus ’56-os utcai harcost megtestesítő szobor fölavatásánál Colleen Bell budapesti amerikai nagykövet tartotta az egyik főbeszédet. Több más itteni rendezvényen is az amerikai fél megfelelő szinten képviseltette magát.

Ezzel korántsem akarom azt sugallni, hogy nincsenek komoly gondok és ellentétek a kétoldalú politikai kapcsolatokban. Az utóbbi hónapokban ezeknek – a legnagyobb tárgyilagosságra törekedve – leginkább én adtam hangot a Népszabadság, a Magyar Nemzet, az Élet és Irodalom, valamint a Financial Times hasábjain. Egy dolog azonban Orbán Viktort és kormányát politikailag bírálni – amit magam is megtettem például a “Luxus-népszavazás” című cikkemben az ÉS október 14-i számában – és más dolog a tények teljes figyelmen kívül hagyása vagy tudatos eltorzítása. A Die Presse nem először esik ebbe a hibába. Sajnálatos azonban, hogy egy olyan komoly lap, mint a HVG – remélhetőleg nem szándékoltan – fórumot biztosít egy ilyen vaskos valótlanságot tartalmazó írásnak. A szóbanforgó cikk megütközést okozott a Washingtonban élő magyarok körében. Ezért bízom abban, hogy – mintegy helyreigazításként – közölni fogják a hozzászólásomat.

 

 

A szerző a Világbank volt vezető közgazdásza, jelenlegi főtanácsadója

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!