szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egészen elképesztő helyen szendergett eddig az a levél, amit még a 70-es években írhatott Lennon II. Erzsébet királynőnek. A levélben háborúk ellen tiltakozik, de az sem tetszik neki, hogy az egyik slágerük kezdi elhagyni a toplistákat.

Egy lemeztokban találtak rá arra a piszkozatra, amit John Lennon írt II. Erzsébet királynőnek, valószínűleg a 70-es évek elején - írják a CNN honlapján. A levelet végül nem küldte el, illetve nem ebben a formában, mivel az aláírás elmosódott. Arról ír, hogy visszaadja Brit Birodalmi kitüntetését, amit a királynő adományozott neki és a többi beatle-nek, mert így akar tiltakozni Nagy-Britannia külpolitikája, többek között a nigériai rezsim támogatása ellen Biafra elszakadásával szemben (ahogy Lennon írja, "a Nigéria-Biafra dolog ellen"), az Egyesült Államokat támogató brit politika ellen a vietnámi háborúban, valamint azért, mert Cold Turkey című slágerük elkezdett lefelé csúszni a slágerlistákon.

 

A lemezt, melynek tokjában a levelet megtalálták, 10 fontért vette a tulajdonosa több másik darabbal együtt, egy kiárusításon. A benne talált Lennon-levelet most 60 ezer fontra, vagyis körülbelül 24 millió forintra taksálják. A különleges darabot a The Beatles Story nevű kiállításra adta kölcsön a tulajdonosa.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!