szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár elbocsátotta a dél-szudáni békefenntartó erők parancsnokát, mert a világszervezet egy jelentésében azzal vádolta a kelet-afrikai országban szolgáló kéksisakosokat, hogy nem tudták megvédeni a civileket a júliusi zavargások során.

A kenyai Johnson Mogoa Kimani Ondieki altábornagyot azonnali hatállyal leváltották - közölte helyi idő szerint kedden Stephane Dujarric, a főtitkár szóvivője.

Az ENSZ-jelentés szerint a dél-szudáni ENSZ-misszió (UNMISS) a "felkészületlenség és az irányítás hiánya" miatt "zavaros és hatástalan választ" adott a Salva Kiir elnök és lázadó alelnöke, Riek Machar erői közötti összecsapásokra.

A jubai lázongásokban többtucatnyian vesztették életüket július 8-a és 11-e között, miközben a kéksisakosok "igyekeztek kerülni a kockázatot". A szemben álló felek az ENSZ helyi főhadiszállását sem kímélték, amelyet több találat ért.

Az ENSZ vizsgálóbizottsága kiábrándító képet festett a nemrég 4 ezer főről 16 ezer főre bővített dél-szudáni misszióról, amelynek tagjai igyekeztek minél tisztesebb távolságból figyelni az eseményeket. A jelentés szerint az UNMISS katonái ódzkodtak a jubai gyalogos járőrszolgálattól, és inkább páncélozott járművek üvege mögül követték a történéseket.

Az ENSZ-vizsgálat kifogásolta, hogy a kéksisakosok nem avatkoztak be, amikor a kormánykatonák július 11-én megtámadtak egy fővárosi szállodát, amely mindössze 1,2 kilométerre feküdt támaszpontjuktól.

A hotelben számos nemzetközi szervezet munkatársát szállásolták el. A támadás során "civilek gyilkossághoz, nemi erőszakhoz, kínzáshoz és megfélemlítéshez hasonló súlyos jogsértések áldozataivá vagy szemtanúivá váltak" - hívta fel a figyelmet a jelentés.

A közelben tartózkodó kínai, indiai, nepáli és etiópiai békefenntartók a segélykérésekre azt válaszolták, hogy "már bevetésen vannak".

Az ENSZ-nyomozás ismertetett egy másik esetet is, amelyben egy nőt a kéksisakosok főhadiszállásának bejáratánál, a katonák látótávolságán belül erőszakoltak meg szeptember 2-án. A nő kiáltásai sem késztették beavatkozásra a békefenntartókat.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Vége az ingyen internetnek: leállítja a Google a Loon projektet

Vége az ingyen internetnek: leállítja a Google a Loon projektet

Cser-Palkovics: Nem a kormány vonja el a forrásokat

Cser-Palkovics: Nem a kormány vonja el a forrásokat

A cseh parlamentben kitört a balhé, amikor a szükségállapot hosszabbításáról tárgyaltak

A cseh parlamentben kitört a balhé, amikor a szükségállapot hosszabbításáról tárgyaltak