szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A Mohamed Murszi volt államfő elleni halálos ítéletet végül a fellebbviteli bíróság semmisítette meg.

Megsemmisítette az egyiptomi fellebbviteli bíróság kedden a Mohamed Murszi volt államfő ellen tavaly hozott halálos ítéletet, amelyet azért róttak ki rá, mert "külföldi fegyveresek" segítségével sokadmagával kitört a börtönből a 2011-es felkelés első napjaiban.

A fellebbviteli bíróság új büntetőeljárást rendelt el a ma már betiltott Muzulmán Testvériség mozgalomhoz tartozó Murszi fegyveres szökésének ügyében.

A bíróság megsemmisítette a bűnperben halálra ítélt öt másik volt mozgalmi vezető büntetését is. Köztük van Mohamed Badíe, aki a Muzulmán Testvériség legfőbb vezetője volt. Szintén érvénytelenítették a perben a mozgalom egyes tagjaira kiszabott, összesen 21 életfogytiglani börtönbüntetést.

A 2011-es felkelés után Murszi demokratikus választásokon lett elnök, de hatalmát sorozatos tömegtüntetések után 2013-ban megdöntötte Abdel Fattáh asz-Szíszi tábornok, aki azóta az ország élén áll.

Murszi azóta börtönben van, és a tavalyi halálbüntetés mellett több perben – köztük kémkedési ügyekben – hosszú börtönbüntetéseket kapott. Ezek közül egy már végleges: októberben egy bíróság helybenhagyta 20 éves börtönbüntetését, amelyet tüntetők 2012-ben történt megölésében való bűnrészességéért kapott.

A fellebbviteli bíróság keddi döntése ellen további jogorvoslatnak nincs helye.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!