szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Bár azt hangoztatják, hogy Donald Trump amerikai győzelmével a globalizációellenes populizmus olyan erőssé vált, hogy jövőre Franciaországban a szélsőjobboldali Marine Le Pent a hatalomba repítheti, ezt a hagyományos bal- és jobboldal megpróbálja megakadályozni – írja a friss HVG.

Megállítja-e a köztársasági front a Nemzeti Frontot? Vagyis a bal- és jobboldal taktikai összefogása meg tudja-e akadályozni, hogy a szélsőjobboldali Nemzeti Front vezetője, Marine Le Pen nyerje a jövő májusi francia elnökválasztást? A jelek szerint ugyanis Le Pen biztosan bejut a második fordulóba, ahol a szocialisták népszerűtlensége miatt a jobbközép jelöltje, Francois Fillon vagy Alain Juppé lehet az ellenfele.

A köztársasági frontnak nevezett összefogás eddig kétszer parancsolt megálljt a szélsőjobboldalnak. Először 2002-ben, amikor a pártalapító Jean-Marie Le Pennel szemben az elnökválasztás második fordulójában a baloldaliak is a gaulle-ista Jacques Chiracra szavaztak, s tartották őt bent az Elysée-palotában. Másodszor tavaly decemberben, amikor a helyhatósági választás első fordulójában hiába kapta a legtöbb szavazatot a Nemzeti Front, az összefogás miatt a második fordulóban egyetlen jelöltje sem végzett az első helyen – további részletek a csütörtökön megjelenő HVG-ben.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!