szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az izraeli hadsereg a Golán-fennsíkon végzett a négy dzsihádistával, ez volt az első fegyveres összecsapás az izraeliek és az IÁ között.

Az izraeli hadsereg megölte vasárnap az Iszlám Állam (IÁ) nevű dzsihadista szervezet négy feltételezett tagját, akik előzőleg a Golán-fennsík szíriai ellenőrzés alatt álló részéről gépfegyverekkel és aknagránátokkal támadtak a zsidó állam katonáira - közölte az izraeli katonai szóvivő. Peter Lerner elmondta, hogy az egyenruhások viszonozták a tüzet, a légierő pedig végül csapást mért a szélsőségesek járművére. A tájékoztatás szerint a katonáknak nem esett bántódásuk. A támadók az Iszlám Államnak hűséget fogadó Jarmúki Mártírok Brigádjának tagjai - tette hozzá a szóvivő. 

Ez az első eset, hogy közvetlen fegyveres összecsapás tört ki az izraeli hadsereg és az Iszlám Államhoz hű fegyveresek között - mondta el a sajtó képviselőinek Nicán Nuriel tartalékos tábornok. Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök méltatta a katonákat a támadás elhárításáért. "Felkészültek vagyunk északi határunkon, és nem hagyjuk az Iszlám Állam tagjainak és más ellenséges elemeknek, hogy arra használják a szíriai háborút, hogy határaink közelében megvessék a lábukat" - hangsúlyozta közleményében a kormányfő. 

Izrael az 1967-es hatnapos háborúban foglalta el Szíriától a Golán-fennsík kétharmadát, amelyet 1981-ben annektált is. A terület bekebelezését a nemzetközi közösség nem ismeri el, vagyis a fennsík egésze továbbra is szíriai területnek számít. Szíria és Izrael hivatalosan a mai napig hadban áll egymással. 

Ámos Jadlin, az izraeli katonai hírszerzés volt főnöke szerint egyelőre nem lehet megmondani, hogy a mostani támadás elmozdulást jelent-e az IÁ politikájában, amely eddig nem intézett közvetlen támadást Izrael ellen.

A Golán-fennsíkon mindenesetre feszült a helyzet a szíriai háború 2011-es kezdete óta, mivel az izraeli oldalon több ízben is becsapódtak már rakéták, amelyek egy részét eltévedt lövedékeknek, míg más részét szándékos támadásnak minősítették. Utóbbi esetben az izraeli hadsereg csapást mért a szíriai hadsereg állásaira szuverenitásának megsértéséért.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A hangya őse még nem hitt a csapatmunkában

A hangya őse még nem hitt a csapatmunkában

310 lóerővel érkezett meg a teljesen új Audi S3

310 lóerővel érkezett meg a teljesen új Audi S3

A kormányközeli intézet kikutatta, hogy Karácsony Gergely alkalmatlan

A kormányközeli intézet kikutatta, hogy Karácsony Gergely alkalmatlan