szerző:
hvg.hu/MTI

Staffan de Mistura nem bánná, ha Trump vezetése alatt az Egyesült Államok végre odatenné magát és beszállna a szír polgárháborúba. Szerinte ez akár Oroszországgal közösen is lehetséges.

Üdvözlendő lenne, ha az Egyesült Államok a jövőben fokozná az Iszlám Állam nevű terrorszervezet elleni harcot, Donald Trump megválasztott amerikai elnök kampányígéreteinek megfelelően - mondta Staffan de Mistura, az ENSZ szíriai különmegbízottja kedden Brüsszelben. A svéd-olasz diplomata az Európai Parlament külügyi és fejlesztési bizottságának közös ülésén vett részt a belga fővárosban.

Felszólalásában Mistura az ebolához hasonlította az Iszlám Államot. Szerinte Trump korábbi nyilatkozatai alapján úgy tűnik, előtérbe kerülhet a dzsihadista csoport elleni harc Washington részéről. "Nem gondolom, hogy lenne bárki is, aki ezzel ne értene egyet" - mondta. "Együtt lehetne és kellene is harcolni Oroszországgal az Iszlám Állam ellen" - vélekedett az ENSZ különmegbízottja, aki szerint a terrormilícia mindenki számára fenyegetést jelent.

A szíriai kormányerők hétfőn bejelentették, hogy Aleppóban legalább a harmadát elfoglalták a korábban a felkelők által ellenőrzött területeknek. A damaszkuszi rezsim legfőbb szövetségesének számító Oroszország a hónap elején újrakezdte a légitámadásait az ostromlott városban tartózkodó lázadók állásai ellen. Aleppó keleti szektorában a legutóbbi időkig mintegy 250 ezer ember élt a kormányhadsereg négy hónapja tartó teljes ostromzára alatt. November közepén az utolsó működő aleppói kórházat is lebombázták, csak abban a támadásban legalább 68 civil halt meg.

Mistura ugyanakkor arra figyelmeztette Moszkvát, hogy mindössze pirruszi győzelemről lehet szó. Hangsúlyozta, nem tudná megmondani, hogy meddig fognak kitartani a lázadó erők Aleppó keleti részén.
A különmegbízott szerint a szembenálló feleknek béketárgyalásokon kellene megoldást keresniük, amennyiben tartós győzelmet akarnak aratni az Iszlám Állam felett.
Szakértők szerint az európai vezetőket aggodalommal tölti el Trumpnak az amerikai-orosz közeledést szorgalmazó álláspontja, attól tartanak, hogy a felek olyan megállapodást kötnek majd Szíria ügyében, amely a Bassár el-Aszad elnök vezette rezsimnek kedvez a Nyugat által eddig támogatott ellenzéki erőkkel szemben.

A 2011. március 15-én békés tüntetésekkel kezdődött, majd a véres megtorlások hatására polgárháborúba torkolló szíriai konfliktus halálos áldozatainak száma mára meghaladja a 300 ezret.

Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
Újra magyar állampolgár lett a 101 éves magyartanárnő

Újra magyar állampolgár lett a 101 éves magyartanárnő

Mától egyre hosszabbak a nappalok

Mától egyre hosszabbak a nappalok

A munkaügyi hivatallal egyeztettek Hankook-ügyben ellenzéki képviselők

A munkaügyi hivatallal egyeztettek Hankook-ügyben ellenzéki képviselők

Mi lesz az év könyve?

Mi lesz az év könyve?

Idilli képet mutathat a magyar gazdaság, de vannak kockázatok

Idilli képet mutathat a magyar gazdaság, de vannak kockázatok

Ezt jelenti, ha az evéstől vagy az ivástól függünk

Ezt jelenti, ha az evéstől vagy az ivástól függünk