szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Benyújtotta lemondását Matteo Renzi olasz miniszterelnök Sergio Mattarella köztársasági elnöknek, aki megbízta őt, hogy ügyvivőként vezesse a kabinetet, amíg lefolytatják a konzultációkat az új kormány megalakításáról - közölte szerda este az elnöki sajtóiroda.

A konzultációkat csütörtök este kezdik meg és szombat délutánig le kell zárni a megbeszéléseket.

Széles körben elterjedt várakozások szerint az államfő a Renzi-kabinet vagy a kormányzó baloldali Demokrata Párt valamely tagját kéri fel kormányalakításra. Olaszországban a következő parlamenti választások 2018-ban esedékesek, de sok politikus előrehozott választásokat szorgalmaz.

A sajtójelentések már délután arról szóltak, hogy Matteo Renzi este hivatalosan is benyújtja lemondását az államfőnek, miután az olasz parlament felsőháza szerdán megszavazta a jövő évi költségvetést.

A távozó kormányfő Twitter-üzenetében azt közölte, hogy este hétkor találkozik Sergio Mattarella államfővel.  

Az államfő felkérte a lemondott minsizterelnököt, hogy ügyvivőként vezesse a kabinetet, mialatt lefolytatják a konzultációkat az új kormány megalakításáról.

Matteo Renzi korábban a december 4-én rendezett alkotmányos népszavazás kudarca után jelentette be, hogy le fog mondani. Az államfő azonban arra kérte őt, hogy lemondását fagyassza be a jövő évi költségvetési törvény parlamenti elfogadásáig.    

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Gulyás: A Fidesz néppárti tagsága már csupán technikai kérdés

Gulyás: A Fidesz néppárti tagsága már csupán technikai kérdés

Olyan magas pontszámot kapott a 17 éves Elon Musk az alkalmassági tesztjére, hogy megismételtették vele

Olyan magas pontszámot kapott a 17 éves Elon Musk az alkalmassági tesztjére, hogy megismételtették vele

A templomok nem zárnak, a katolikus miséket megtartják

A templomok nem zárnak, a katolikus miséket megtartják