szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A népszavazáson elbukott kormányfő ugyanakkor az újabb megbízatást már többször kategorikusan kizárta.

Egy újabb, második Renzi-kormány lehetőségéről írt csütörtöki címlapján a La Repubblica balközép olasz napilap, hangsúlyozva, hogy még napok kellenek az olasz kormányválság megoldására.

A La Repubblica emlékeztetett, hogy Matteo Renzi szerda este hivatalosan benyújtotta lemondását Sergio Mattarella államfőnek, aki az olasz politikai gyakorlat szerint fenntartotta magának a döntés jogát. Így nem kizárt az sem, hogy az államfő ismételten Matteo Renzit kéri meg a folytatásra egy esetleges nemzeti egységkormány élén, amelynek elsőrendű feladata a választási törvény megalkotása lenne egy következő parlamenti választás előtt.

Az újabb megbízatást Matteo Renzi már többször kategorikusan kizárta, és egy újabb Renzi-kormányra az ellenzéki pártok is nemet mondanak, ennek ellenére az újságok nem vetik el ezt a lehetőséget. A La Repubblica emlékeztet, hogy a parlament tagjai is a folytatást szorgalmazzák. Anyagi érdekük legalábbis biztosan ezt diktálja, akkor ugyanis jogosultak lesznek a parlamenti életjáradékra.

A Corriere della Sera szerint Sergio Mattarella előtt három lehetőség áll, köztük az, hogy a balközép Demokrata Párt (PD) vezette jelenlegi kormánytöbbség élére új miniszterelnököt nevez ki, aki Pier Carlo Padoan pénzügyminiszter vagy Paolo Gentiloni külügyminiszter lehet, illetve az, hogy más pártok bevonásával, átmeneti, nemzeti egységkormányt hozat létre, ehhez azonban miniszterelnök is kellene, és akkor ismét Matteo Renzit kéri fel kormányfőnek.

A Corriere úgy véli, hogy az államfő el akarja kerülni a mielőbbi előrehozott választást, de a parlamenti ciklus 2018-as lejártáig nem fogja tudni ezt elhúzni, és ezért már jövőre választások lesznek Olaszországban. A legnagyobb ellenzéki párt, az Öt Csillag Mozgalom (M5S) választói között interneten megkezdődött a voksolás, hogy ki legyen a párt miniszterelnök-jelöltje.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!