Bihari Ádám
Bihari Ádám
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Veszett Kutya és Harcos Joe kezébe kerül a védelem, és tábornok felel majd a belbiztonságért is - az Egyesült Államok 2017-ben kormánya olyan lesz, mintha egy katonai puccs után alakult volna meg. Pedig nem. Donald Trump döntött így, és alighanem céljai vannak vele.

Lassan elöntik az ex-tengerészgyalogosok Donald Trump most alakuló kormányát. Először James “Veszett Kutya” Mattis tábornok kezébe került, illetve kerül a védelmi minisztérium, majd tisztázódott az is, hogy a Mattis-szel egyébként remek kapcsolatot ápoló Joseph “Harcos Joe” Dunford tábornok marad a hadsereg vezérkari főnöke. Legutóbb pedig a belbiztonságért felelős poszt várományosaként a 66 éves John Kelly tábornok kinevezéséről írta az amerikai lapok, köztük a New York Times. Mindhárman tengerészgyalogosok voltak (kivéve Dunford, ő még ma is állományban van, a többiek már nyugállományba vonultak).

“Ha támadok, kövess, ha hátrálok, ölj meg, ha megölnek, állj bosszút”

Kisebb országokban ennyi tábornokból már kijön egy tisztességes katonai puccs is, de a megválasztott elnök ezt önkéntesen hajtotta végre. Trump, aki fiatalkorában atletizált, a vietnami háború idejére viszont egy sarokcsont betegség miatt mégis alkalmatlanná vált a katonai szolgálatra, már a kampányban igyekezett megnyerni magának a hadsereget, mint szavazói bázist is. A jövőben is éppen ez lehet a probléma, még akkor is, ha az általa kiválasztott emberek egyébként kiválóan végzik majd a munkájukat.

©

Alice Hunt Friends, az egyik legnagyobb biztonságpolitikai think tank, a Center for Strategic&International Studies munkatársa a War on the Rocks nevű biztonságpolitikai portálon írt arról, milyen hatása lehet annak, hogy Trump teleinjekciózta az elnöki adminisztráció nemzetbiztonsági vezetését tengerészgyalogosokkal. Azt már a cikk elején leszögezi, hogy a védelmi miniszteri poszt kapcsán felmerülő nevek közül nála is Mattis lett volna az ideális befutó. A veterán tábornokot éleseszű, művelt, ugyanakkor sokat látott és kemény figurának tartja.

“A lelked tartozhat Jézus Krisztushoz, de a segged a tengerészgyalogságé”

Mattis azonban csak három éve szerelt le, a háborúk, melyekben csapatokat irányított, még mindig zajlanak. Azok a tisztek, akikkel együtt szolgált, még mindig vezető posztokat töltenek be a hadseregben, vagy ahogy a Friend írja “a hadseregbeli családja még mindig a házban van”. Ez még akkor is problémákat okozhat, ha Mattis egyébként egy messzemenőkig független és autonóm személyiség, aki civil tisztségviselőkkel fogja körülbástyázni magát, hogy véleményezzék a fegyvereladással, vagy a katonai fellépéssel kapcsolatos javaslatait. Az igény ugyanis ettől függetlenül fennáll majd a másik oldal részéről.

Friends úgy véli, nem véletlenül szerepel a fegyveres erőkről szóló törvényben, hogy védelmi miniszter csak olyan személy lehet, aki már legalább hét éve leszerelt (Mattis csak három éve, 2013-ban távozott az állományból). Bármilyen tábornokot, vagy magasrangú tisztet neveznek ki ilyen magas tisztségre, elkerülhetetlen, hogy korábbi alárendeltjei, egykori felettesei, vagy akár egy egész fegyvernem saját helyzetének privilegizálásra számít majd a “közülük való” miniszter hatalomra kerülése esetén.

A törvény célja éppen az: elkerülni, hogy mondjuk a hadsereg igényei domináljanak a védelmi minisztériumban, vagy a kinevezetthez kapcsolódó érdekcsoportok (jelen esetben a tengerészgyalogság) úgy érezzék, ők is az irányítás részesei lehetnek, holott a feladatuk a végrehajtás. A tengerészgyalogság különleges erőinek Facebook-oldalára Mattis kinevezésének hírére kikerült egy mém is, ami szentként ábrázolja a tábornokot, és egy rövid, biztató versikét is faragtak mellé. A mémet azóta eltávolították az oldalról.

Úgy tűnik azonban, mindegy is, mi volt a törvény célja, mivel azt úgyis módosítani fogja képviselőház, ha a republikánusok közbenjárásával kizárólag Mattisre szabva átviszik az erről szóló törvénymódosítást.

“A legszebb állampolgári kötelesség fegyvert fogni a hazádért”

Az, hogy egy elnöki adminisztráció legfelső szintjére ennyi katonai múlttal rendelkező kinevezett (a vezérkari vezetője természetesen mindig katona) kerül, magával hozhatja azt is, hogy a hadsereget magát is az egyik párttal fogja azonosítani a közvélemény, ahelyett, hogy az a nemzet egységét és pártatlan védelmét fejezné ki. Ezen nem sokat segített, mikor Trump a megválasztása után a New York Times-nak adott interjúban arról beszélt, hogy a katonák többsége rá szavazott.

A másik veszély, hogy a még aktív katonai szolgálatot töltő tisztviselők elkezdenek karrierlehetőséget belelátni a politikai kinevezésekbe. Ez pedig súlyosan aláásná a civil-katonai együttműködést, amiben megjelenne a politikai vetélkedés is, mint tényező. Annak a lehetősége, hogy a kinevezések mögött a politikai hűség jutalmazása állna a szakmai alkalmasság helyett, akár a hadseregen belül is törésvonalakat hozhat létre, ami roppant veszélyes volna.

“Ugyan, mit tudunk mi a békéről?”

Az sem igazán világos, minek pakolja tele Trump egy kisebb hadsereggel a kormányát, ha éppen Mattis kinevezésének bejelentésével egyidőben beszél arról, hogy az Egyesült Államok befejezte “olyan külföldi rezsimek megdöntését, akikről semmit sem tudunk”, vagy hogy kivonja a csapatokat az olyan helyekről, ahol “nem kéne harcolnunk”. A hadsereg megerősítéséről is beszélt ugyanakkor, ami viszont éppen katalizálhatja a Friend által említett összekacsintást az adminisztráció élén álló aktív és egykori katonák, valamint bajtársaik között.

©

Ha Trump egy erőre, elrettentésre építő, de a világ rendőrének szerepét ejtő külpolitikát folytat majd, akkor kérdés, hogy mire kell neki ennyi háborút megjárt veterán harcos a kormányába, hiszen a hadsereg fejlesztését civil igazgatáson keresztül is meg tudná oldani. Az kétségtelen, hogy politikai reklámértéke magas lehet a saját szavazóbázisán belül, de erre jelenleg nem sok szükség van, hiszen a választást megnyerte és a népszerűségét visszavető intézkedéseknek még a közelében sincs (például mikor kiderül, hogy a globálisan haldokló vas- és szénipart ő sem fogja tudni feltámasztani, ha egyszer nincs rá piaci igény).

Egy másik verzió az lehet, hogy a tengerészgyalogság egyik mottóját szánja Amerika ellenségeinek, felebarátainak, de tulajdonképpen bárkinek a világon: “A legjobb barát, a legrosszabb ellenség”.

(A mottó Mattis tábornoktól - akkor még vezérőrnagytól - származik, aki a második öbölháború hajnalán kiküldött napi parancsában írta a csapatainak.)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Felborult egy autó Csepelen, ami a baleset után a HÉV síneken állt meg

Felborult egy autó Csepelen, ami a baleset után a HÉV síneken állt meg

„Szólítson mein Führernek” – szatirikus képzelt interjúval száll bele Orbán Viktorba a Profil

„Szólítson mein Führernek” – szatirikus képzelt interjúval száll bele Orbán Viktorba a Profil

10 perces harangszóval emlékeztek a koronavírus áldozataira Szlovákiában

10 perces harangszóval emlékeztek a koronavírus áldozataira Szlovákiában