szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A +383-mal kezdődő számokon lehet elérni Koszovót, amely így már telefonszámban is elvált Szerbiától.

December 15-től használhatja saját nemzetközi hívószámként a +383-at Koszovó – közölte a pristinai kormány csütörtökön. A lépést Pristina a nyolc éve kivívott függetlenség utáni egyik legfontosabb mérföldkőnek tekinti. 

Korábban a koszovói vezetékes számoknak +381 volt a hívószámuk, amely Szerbiához tartozik, ahhoz az országhoz, amelyből Koszovó 2008-ban egyoldalúan kivált. Pristina függetlenségét azonban Szerbia azóta sem ismeri el, ahogyan Oroszország, Kína és öt európai uniós tagállam (Szlovákia, Románia, Spanyolország, Görögország és Ciprus) sem.

A vezetékes számok ugyan +383-mal kezdődnek ezentúl, a mobiltelefonok előhívószámaiként azonban egyelőre továbbra is a monacói (+377) és a szlovén (+386) számok élnek. A koszovói kormány korábban azt közölte, hogy 1999 óta mintegy 200 millió eurót költött arra, hogy más országok nemzetközi hívószámait használhassák. 

Az országhívószám kérdéséről évek óta folytak megbeszélések Koszovó és Szerbia között az Európai Unió közvetítésével. Az előhívószámról végül november közepén sikerült megegyeznie a két félnek. 

Cserébe azért, hogy Belgrád beleegyezett Koszovó nemzetközi hívószámának bevezetésébe, a szerbiai Telekom koszovói leányvállalata működtetheti hosszú távon a vonalastelefon-hálózatot Koszovóban, illetve egy ideiglenes – két évre szóló – megbízást kap egy koszovói mobilszolgáltató fenntartására is. 

Marko Djuric, a szerb kormány Koszovó-ügyi irodájának vezetője a +383-as előhívószámról annak novemberi odaítélésekor azt mondta, hogy az Szerbia tulajdona volt korábban, a Nemzetközi Távközlési Egyesület (ITU) pedig voltaképpen nem Koszovónak mint országnak, hanem mint "földrajzi térségnek" adományozta a hívószámot.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Tovább drágul a nyíregyházi stadion, akár 19 milliárd forintot is elkölthetnek rá

Tovább drágul a nyíregyházi stadion, akár 19 milliárd forintot is elkölthetnek rá

Már most nagyon nehéz FFP2-es maszkokhoz jutni

Már most nagyon nehéz FFP2-es maszkokhoz jutni

Lehet, hogy műteni kell Willi Orbánt

Lehet, hogy műteni kell Willi Orbánt