szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az emberélet mellett a demokrácia hívei szenvedték el a legnagyobb vereséget Szíriában. A szír elnöknek még lehetnek gondjai újdonsült szövetségeseivel.

Szövetségeseivel együtt Aszad szíriai elnök tűnik most a véres polgárháború győztesének, de lehetnek még konfliktusai. Aleppo elestével a következőt lehet megfogalmazni: az erő jövedelmez, a távolmaradásnak pedig ára van, idézi az MTI az AFP hírügynökség anyagát. A Nyugat nem tehetetlenségből, hanem akarat híján nem lépett közbe, erre leginkkább 2013-ban kellett volna sort kerítenie, amikor kiderült, hogy vegyi fegyvereket használt fel a szír elnök. Közbelépett viszont Irán, Oroszország és Törökország, és ez a szövetség el is döntötte Aleppo sorsát. Lehet azonban még konfliktus: Aszad az egész országot vissza akarja foglalni, Oroszország viszont csak egy "hasznos Szíriát" akar, míg Törökországnak a vele határos szír területek feletti ellenőrzésre lehet szüksége.

Az biztos, hogy a demokrácia pártján állók nem kaptak jó üzenetet: a Nyugat nem védi meg és támogatja őket kellően, míg az autoriter rendszerek jobban érvényesítik akaratukat. Donald Trump külpolitikája sem fog eltérni ettől.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!