szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Üres álmot kergető, "emberi maszk mögé bújt kaméleonnak" titulálta pénteken Észak-Korea az állítólag a dél-koreai elnöki tisztségre pályázó Ban Ki Mun távozó ENSZ-főtitkárt.

A rövidesen távozó Ban Ki Mun állítólagos elnöki ambíciói abszurdak, hiszen az, ahogyan a diplomata az utóbbi tíz évben ellátta az ENSZ-főtitkári feladatokat, "szégyenben és bírálatok kereszttüzében hagyta őt" – írta a phenjani rezsim állami irányítása alatt álló Uriminzokkiri internetes portál.

Az idézett cikk olyan színben igyekszik feltüntetni Bant, mint akinek rossz híre van a dél-koreai politikai életben, mert megalkuvó, és szélkakas módjára a körülményektől függően változtatja álláspontját.

"A régi mondás szerint addig nyújtózkodj, ameddig a takaród ér, az ő elnöki ambíciói így, hogy mindenféle kritikával illetik és szégyenben kell élnie, nem írható le másként, csak egy mérhetetlenül üres, buta álomként" – írja a phenjani diktatórikus rezsim külföldi propagandacéljait szolgáló honlap.

Ban az év végén távozik az ENSZ főtitkári tisztségéből, amelyben kétszer öt évet töltött el, és bár nyilvánosan nem jelentette ki, hogy pályázik a dél-koreai elnöki tisztségre, nem is tagadta, hogy érdekli a dolog. A leköszönő főtitkár a héten New Yorkban újságíróknak azt mondta, hogy kész feláldozni magát Dél-Koreáért. Kijelentése megfigyelők szerint az eddigi legerősebb utalás volt arra, hogy szívesen lenne hazája államfője.

Az államfői tisztség ügye azért vált aktuálissá, mert elképzelhető, hogy a következő hónapokban előrehozott elnökválasztást tartanak Dél-Koreában, miután hivatalából nemrég felfüggesztették Pak Gun Hje államfőt egy korrupciós botrány miatt. A dél-koreai alkotmánybíróság legfeljebb hat hónapon belül eldönti, hogy Paknak véglegesen le kell-e mondania, vagy visszakerül tisztségébe. Ha előbbi valósul meg, 60 napon belül elnökválasztást kell tartani.

Ha Ban tényleg versenybe szállna az államfői székért, valószínűleg annak az új konzervatív pártnak a színeiben tenné ezt, amelyet rövidesen megalapítanak a Pak mögött álló Új Határ (Szenuri) pártból kilépők. A napokban a Szenuri több mint 30 Pak-ellenes tagja jelentette be arra vonatkozó tervét, hogy az év végéig távozik a pártból és új formációt hoz létre.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!