szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Megismételt választást tartottak vasárnap az északnyugat-macedóniai Tearce városában, a voksolás eredménye pedig akár a két hete tartott előrehozott parlamenti választás végeredményét is megváltoztathatja.

A település 714 választópolgárának 52,8 százaléka járult az urnák elé 17 óráig a választási bizottság adatai szerint.  A Vesti.mk hírportál beszámolója szerint a voksolás békésen, fennakadások nélkül zajlott. Az urnát 19 órakor zárták le, a választási bizottság késő este közli a vasárnapi voksolás végeredményeit.

A december 11-i voksolást követően a választási bizottság közlése szerint az eddig is kormányzó, jobbközép Belső Macedón Forradalmi Szervezet - Macedón Nemzeti Egység Demokratikus Pártjának (VMRO-DPMNE) és koalíciós partnereinek 51 mandátum jutott, míg a balközép Macedóniai Szociáldemokrata Szövetség (SDSM) vezette koalíciónak 49 parlamenti helye lett. A két legnagyobb párt között csak minimális volt a szavazatkülönbség, a jobbközép koalícióra ugyanis 1,48 százalékkal voksoltak többen, mint a balközép opcióra. A tearcei voksolás eredménye ezért akár változtathat is a mandátumok elosztásán, ha ugyanis az SDSM-re 307-tel többen szavaztak Tearcéban, mint a VMRO-DPMNE-re, akkor várhatóan mindkét félnek 50-50 mandátuma lesz, ez pedig tovább nehezítheti a kormányalakítási tárgyalásokat.

A VMRO-DPMNE arra számít, hogy megtartja előnyét és kormányt alakíthat, hogy folytatódhasson a tíz éve tartó jobboldali politikai vezetés, míg az SDSM éppen ennek ellenkezőjében bízik, vagyis abban, hogy tíz év után leválthatja az eddig kormányzó pártokat.

A két éve tartó belpolitikai válság megoldását célzó előrehozott parlamenti választást csak harmadik próbálkozásra sikerült megrendezni, a pártok közötti minimális különbség azonban jól érzékelteti a megosztottságot az országban. Elemzők szerint éppen ezért az előrehozott parlamenti választás nem váltja valóra a hozzá fűzött reményeket, vagyis nem hoz politikai megnyugvást a nyugat-balkáni országban.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!