szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Bírálta az izraeli telepbővítés leállítására felszólító ENSZ-határozatot Donald Trump. A megválasztott amerikai elnök szerint a világszervezet megnehezíti a közel-keleti béke megteremtését.

Trump Twitter-üzenetében azt hangoztatta, hogy a határozatban foglaltak - amelyek üzenete szerint Izrael nagy vereségét jelentik - megnehezítik a közel-keleti béke megteremtését. Trump szerint ez nem jó, de - mint fogalmazott - ennek ellenére létrehozzuk a békét.

 
    Az ENSZ Biztonsági Tanácsa pénteken elfogadott,  jogilag kötelező érvényű határozata azt követelte a zsidó államtól, hogy azonnal és teljes körűen vessen véget a telepek építésének a megszállt palesztin területeken, köztük Kelet-Jeruzsálemben.  A dokumentum szerint az izraeli telepes-tevékenységnek "nincs jogi alapja, és súlyosan sérti a nemzetközi jogot".

©


    A határozat elfogadását az tette lehetővé, hogy az Egyesült Államok nem élt vétójogával, hanem tartózkodott a szavazáson. A BT többi tagállama támogatta a határozat elfogadását.

    Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő élesen bírálta a tisztségéből január végén távozó Barack Obama demokrata párti amerikai elnököt, és közölte, már alig várja, hogy együttműködhessen "barátjával", Donald Trump megválasztott republikánus párti elnökkel. Annak a reményének adott hangot, hogy Trump és az amerikai kongresszus együttműködésének segítségével megtalálják módját annak, hogy fellépjenek a határozat "ártalmas" hatásaival szemben.


    A legfrissebb hírek szerint Netanjahu vasárnap felháborodásában lemondta az ukrán miniszterelnök tervezett izraeli látogatását. A BT-határozatot megszavazó Ukrajna kormányfője szerdán érkezett volna Izraelbe.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!