szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A tájfun miatt több tízezer ember vált hajléktalanná a Fülöp-szigeteken.

Heves tájfun söpört végig a Fülöp-szigeteken, a Nock-Ten nevű trópusi vihar miatt négy ember meghalt, épületek dőltek romba, öt tartományban megszűnt az áramszolgáltatás, több tízezer ember vált hajléktalanná Ázsia legnagyobb katolikus országában a karácsonyi ünnepek idején.

Quezon tartományban egy ledőlő fa ölt meg egy farmert. Három falusit, köztük egy házaspárt az áradás sodort el Albay tartományban, a fővárostól, Manilától délkeletre. A rendőrség közlése szerint a szélvihar vasárnap éjfélkor ért partot Casiguran tartományban.

Nock-Ten ezt követően nyugati irányba fordult a hegyvidéki területekkel és szigetekkel szabdalt tartományok felé, ahol házakat döntött romba, fákat csavart ki gyökerestől és távvezetékeket rombolt le.

Bár ereje a korábban becsülthöz képest gyengült, óránkénti sebessége még így is elérte a 130 kilométert, a széllökéseké pedig a 215 kilométert. A meteorológusok előrejelzése szerint a vihar hétfőn az erősen lakott Bantangas és Cavite tartományok és Manila déli része felett haladt el. A nap folyamán várhatóan a Dél-kínai-tenger felé folytatja útját.

Batangas partjainál egy teherszállító hajó jelezte, hogy süllyed, egy másik pedig zátonyra futott és oldalára borult Mabini városnál - közölte a parti őrség. A helyszínre mentőalakulatok indultak.

Ez volt a legerősebb tájfun azóta, hogy 2013-ban a Haiyan szupertájfun 7350 ember halálát okozta a Fülöp-szigeteken. A korábbi súlyos tragédia ellenére a hatóságoknak nagy nehézségekbe ütközött, hogy az embereket meggyőzzék, szakítsák félbe a karácsony ünnepét és menjenek óvóhelyre mielőtt lecsap a pusztító szélvihar. Egyes helyeken erőszakkal kellett érvényt szerezni a hatóságok evakuálási felszólításának.

(Képünk a tavaly októberi Fülöp-szigeteki tájfun után készült)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Gyakorlatilag büntetlenül megy az óratekergetés Magyarországon

Gyakorlatilag büntetlenül megy az óratekergetés Magyarországon

Barackpálinkákat vont ki a forgalomból a Nébih

Barackpálinkákat vont ki a forgalomból a Nébih

40 új notebook jön ki idén, amin a Google erőforrásbarát rendszere fut

40 új notebook jön ki idén, amin a Google erőforrásbarát rendszere fut