szerző:
MTI/hvg.hu
Tetszett a cikk?

Kalus Iohannis nem fogadta el a szociáldemokraták jelöltjét, a muszlim Sevil Shhaidehet, helyette új javaslatot kért. Döntésére magyarázatot nem adott.

Nem hajlandó kormányalakítási megbízást adni Klaus Iohannis román államfő a december 11-i parlamenti választásokon győztes Szociáldemokrata Párt (PSD) jelöltjének, a muzulmán vallású Sevil Shhaideh volt regionális fejlesztési miniszternek. Az elnök kedden másik javaslatot kért a PSD-től.

Az államfő rövid közleményében nem adott magyarázatot az elutasításra.

Az elnök bejelentése politikai válságba sodorhatja Romániát, mivel a többségi koalíció vezető erejének számító szociáldemokraták elnöke, Liviu Dragnea a jelölt nevének előterjesztésekor figyelmeztette az államfőt, hogy Shhaideh az egyedüli javaslatuk, ha Iohannis nem fogadják el, "máshol" (feltehetően az alkotmánybíróságon) találkoznak.

©

A romániai muzulmán közösségből származó Sevil Shhaideh 2015 májusától kezdődően fél évig vezette a fejlesztési tárcát, miután elődje lemondott a tárca éléről. Korábban Shhaideh államtitkári posztot töltött be a tárcánál. A választásokon nyertes PSD elnöke, Liviu Dragnea azt mondta, tulajdonképpen önmaga helyett jelöli a nőt, mert a törvények egyelőre nem teszik lehetővé, hogy priuszos politikust – azaz őt – jelöljék kormányfőnek.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!