szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A Trump-adminisztráció azt tervezi, hogy a Fehér Házban tartott sajtóértekezleteket máshová helyezi - közölte Reince Pribeus, Trump leendő kabinetfőnöke.

Az ABC televízió szokásos vasárnap délelőtti politikai vitaműsorában Priebust az Esquire magazinban szombaton megjelent hírről faggatták. A magazin úgy értesült, hogy az új kormányzat "végleg kilakoltatja" az újságírókat a Fehér Házból, pontosabban onnan, ahol eddig a szokásos napi sajtótájékoztatókat tartották, mivel Donald Trumpnak feszült a viszonya a sajtóval. Idézte a Fehér Ház leendő kommunikációs vezetőjét, Sean Spicert is, aki elismerte, hogy "folyik némi vita arról, hogy ezt hogyan valósítsuk meg".

"Az egyetlen dolog, amiről vitát folytatunk, hogy vajon kezdetben a sajtókonferenciákat abban a kicsiny sajtószobában tartsuk-e" - mondta Priebus, és a 49 férőhelyes sajtószobát "nagyon, nagyon kicsinynek" nevezve felvetette, hogy a sajtóértekezletek helyszíne a Fehér Házon kívüli egyik épület - az úgynevezett Eisenhower Iroda - lehetne.

Még nincs döntés

Később, az NBC televízióban szintén foglalkozott e kérdéssel, és ott azt mondta: az új helyszínen legalább négyszer annyi újságírót lehetne fogadni, mint a jelenlegi sajtószobában.

Mike Pence megválasztott alelnök ugyancsak kitért e témára a CBS televízió vasárnapi politikai vitaműsorában. Priebushoz hasonlóan ő is hangsúlyozta: bármilyen változtatás lesz is, annak célja, hogy helyet biztosítsanak az új kormányzat iránt megnövekedett érdeklődést tanúsító és lélekszámában is jelentősen gyarapodott újságírói tábornak. Pence azt is leszögezte: az ügyben még nem született döntés.

Álhírterjesztők

Trump szerdai rendkívüli sajtótájékoztatója is megmutatta, mennyire feszült a sajtóval való viszonya. Trump kirohanást intézett előbb a Buzzfeed ellen, amelyet egyszerűen "egy halom szemétnek" nevezett, majd hozzátette azt is, hogy a CNN felkapta az orosz kapcsolatait taglaló hírt és tovább építette a történetet. Jim Acosta ezután fel akart tenni egy kérdést, mondván ha már őket támadja, legalább hadd kérdezzen, de Trump rákiabált, hogy nem fog válaszolni.

"Álhírterjesztők vagytok" – mondta Trump az újságírónak, aki közben azt kérte, hogy legalább válaszoljon a kérdésükre, legalább adjon neki szót, de akárhányszor belekezdett volna a kérdésbe, Trump rákiabált, hogy "csendet", "nem te", "nem adok neked kérdést".

A Buzzfeeden megjelentetett titkos dokumentumok szerint Trumpnak komoly kapcsolatai vannak Moszkvával, sőt az orosz hírszerzésnek kompromittáló információi vannak Trumpról, aki "több, jól tájékozott forrás szerint perverz szexuális aktusokban vett részt."

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Április óta nem követelt ennyi áldozatot a járvány az Egyesült Államokban

Április óta nem követelt ennyi áldozatot a járvány az Egyesült Államokban

Vissza akar térni Biden az Iránnal kötött atomalkuhoz

Vissza akar térni Biden az Iránnal kötött atomalkuhoz

Újabb magyar mentő halálát okozta koronavírus-fertőzés

Újabb magyar mentő halálát okozta koronavírus-fertőzés