szerző:
MTI

Francois Hollande válaszolt Donald Trump megválasztott amerikai elnök éles bírálatára, amellyel az Európai Uniót illette. A francia elnök szerint az EU-nak nincs szüksége olyan külső tanácsokra, amelyek megmondják, hogy mit tegyen.

"Megerősítem, hogy Európa mindig készen áll a transzatlanti együttműködés folytatására, de érdekei és értékei függvényében határozza meg magát. Nincs szüksége olyan külső tanácsokra, amelyek megmondják, hogy mit tegyen" – fogalmazott a köztársasági elnök, miután kitüntette Jane Hartley-t, az Egyesült Államok párizsi nagykövetét.

"Amikor az új adminisztráció hivatalba lép, szeretnék emlékeztetni arra, hogy az Európa és az Egyesült Államok közti kapcsolatok mindig is elveken és értékeken alapultak. Ezeket az értékeket tiszteletnek, veszélyhelyzetben kölcsönös támogatásnak, és a nők és férfiak közötti egyenlőségnek, az ember iránti tiszteletnek nevezik" – tette hozzá Francois Hollande anélkül, hogy néven nevezte volna Donald Trumpot.

Vasárnap egy brit és egy német lapnak adott interjújában Donald Trump azt mondta, hogy az Egyesült Királyságnak igaza volt, amikor a kilépés mellett döntött EU-ból, amelyet szerinte Németország dominál.

Merkel érdeklődve olvasta el, mit mondott róla Trump

Visszafogott reakció érkezett a német kormánytól Donald Trump nem feltétlenül visszafogott Times-interjújára.

A megválasztott amerikai elnök azokat a NATO-tagállamokat is komoly bírálattal illette, amelyek nem járulnak hozzá az előirányzott mértékben a védelmi kiadásokhoz, az atlanti szövetséget pedig "elavult" szerveződésnek nevezte.

Francois Hollande szerint a NATO "akkor lesz elavult, amikor a fenyegetések is azzá válnak".

"Ragaszkodunk szövetségeinkhez, de képesek vagyunk stratégiai téren autonómok lenni. Franciaország mindig is ezt képviselte a függetlenség nevében. A NATO kiegészítéseként" – mondta a francia elnök, aki külön méltatta Barack Obama távozó elnököt, és a Trump által bírált párizsi klímamegállapodás egyik "kulcsszereplőjének" nevezte.

Trump a NATO-t bírálta, Szijjártó liberálisozással reagált

Hogy hogyan értékeljük a megválasztott amerikai elnök NATO-ról szóló nyilatkozatát, az a magyar külügyminiszter szerint szekértáborok kérdése. A német külügyminiszter viszont úgy látja, Trump kijelentése a katonai szövetség tagjai körében, de különösen az unió 28 tagállama között "meglepetést és szorongást" kelt.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Liptai Claudia 17 év után otthagyja a TV2-t

Liptai Claudia 17 év után otthagyja a TV2-t

Az összes iPhone-t betiltatnák Kínában

Az összes iPhone-t betiltatnák Kínában

Tegyünk jót, együnk hamburgert - így is lehet

Tegyünk jót, együnk hamburgert - így is lehet

Jön a hideg, havat is hoz magával

Jön a hideg, havat is hoz magával

Újabb kémfotó buktatta le a Samsung Galaxy S10+ előlapját

Újabb kémfotó buktatta le a Samsung Galaxy S10+ előlapját

Példát statuált a bíró, letöltendőt kaptak a kamion szélvédőjét kidobó fiatalok

Példát statuált a bíró, letöltendőt kaptak a kamion szélvédőjét kidobó fiatalok