szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Nem feltétlenül kell igaznak lenne, mégis karriereket tehet tönkre a kompromat, vagyis az, ha valakiről lejárató információkat gyűjtenek, majd megzsarolják azokkal az illetőt. Igazi orosz műfajról van szó, amelyhez akár már még az új amerikai elnöknek is köze lehet – derül ki az eheti HVG-ből.

Mint a tűztől, úgy félnek az orosz közszereplők a kompromattól. Aki valamit is számít Moszkvában, az gyűjt kompromatot, és általában azé a hatalom, aki a legtöbb kartotékot gyűjtötte – olvasható a hetilap Világ rovatában.

A „kompromittirujuscsij matyerial” orosz szavakból képzett rövidítés az 1930-as évek Szovjetuniójában, Sztálin országlása idején született. Az első kompromatokat a generalisszimusz a környezetében lévő munkatársakról gyűjtötte, így próbálták visszatartani őket a lázadástól.

A Sztálint követő pártfőtitkárok is szívesen alkalmazták a kompromatokat vetélytársaik kordában tartásához, és a titkosszolgálatok is éltek a lehetőséggel.

A Szovjetunió szétesése után nem kizárt, hogy Putyin hatalomra jutását is segítette a kompromatok eredményes kezelése. Később többek között Mihail Kaszjanovról, Putyin egykori miniszterelnökéről az után derült ki 2005-ben, hogy több évvel korábban törvényellenesen privatizált egy állami tulajdonban lévő nagy értékű nyaralót, hogy bírálta a híres oligarcha, Mihail Hodorkovszkij perbe fogását. Újabb kompromat került róla nyilvánosságra, miután tavaly bejelentette, hogy ellenzékiként indul a  parlamenti választáson: a Kreml-párti tévék híradói mutatták be azokat a képsorokat, amelyeken a házas politikus az egyik kolléganőjével tölt el pásztorórát az egyik moszkvai szállodában.

Az ellenzékiek félrelépéseit dokumentáló videók gyakoriak, 2010-ben is csak az keltett feltűnést, hogy a videókon csupán a férfi szereplők változtak, a Putyin-bírálókat lépre csaló hölgy viszont minden esetben ugyanaz volt.

A kompromat annyira részét képezi a posztszovjet hétköznapoknak is, hogy újságok és internetes oldalak tucatjai jelennek meg ezzel a névvel Oroszországban, illetve a többi volt szovjet tagköztársaságban. A legismertebb közülük a Szergej Gorskov által 1999-ben létrehozott compromat.ru oldal.

Legutóbb Donald Trump napokban hivatalba lépett amerikai elnök vált céltáblává: azt állították az USA hírszerző ügynökségei, hogy az orosz titkosszolgálatok 2013-ban olyan videókat készíthettek Moszkvában, amelyeken az akkor üzletemberként tevékenykedő milliárdos prostituáltakkal múlatja az időt.

Bár az állítások miatt kellemetlen helyzetbe került Trump azt ismételgeti, hogy nem tett olyat, amivel lejárathatnák, Moszkva pedig tagadja, hogy lennének ilyen lejárató felvételei, az érdekeltek egybehangzó cáfolata nem perdöntő. A kompromat lényege ugyanis éppen az, hogy általában nem teszik közzé, de zsarolják a valamilyen szempontból fontos áldozatot.

Részletek az eheti HVG-ben.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!