szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Szombaton is éjszakába nyúlóan folytatták az egyeztetéseket az osztrák kormánytagoka menekültek számának korlátozásáról, az integrációs intézkedésekről, a minimálbér emeléséről és az oktatásügyi reformról. Az államfő azonban bizakodó.

Bizakodó az osztrák kormánykoalíció fennmaradását illetően és jelenleg nem számol előrehozott választás lehetőségével a héten beiktatott osztrák államfő, Alexander Van der Bellen, aki minderről egy vasárnap megjelent lapinterjúban beszélt.

Az Österreich című osztrák újságnak elmondta: hisz abban, hogy a pesszimista előrejelzések nem igazolódnak be, de ha a parlament többsége az előrehozott választás mellett dönt, akkor azt tudomásul kell vennie.  Christian Kern osztrák kancellár, szociáldemokrata pártelnök kedden ultimátumot adott a konzervatív koalíciós partner néppártnak, és egyértelmű választ kért az új kormányprogramra vonatkozó javaslataira. A kormánykoalíciós pártok szerda óta tárgyalnak a módosított kormányprogramról. Szakértők szerint az a tét, hogy fennmarad-e a koalíció vagy előrehozott választások kiírására van szükség. 

Van der Bellen meglátása szerint a politikának saját játékszabályai vannak, amelyhez hozzátartozik néha az "érzelmek túlfűtöttsége" és a konfliktusok felnagyítása is. "Ezt nem veszem halálosan komolyan" - mondta. Van der Bellen az államfőválasztási kampányában tavasszal kijelentette, hogy az Osztrák Szabadságpártot (FPÖ) nem bízná meg a kormányalakítással. Az erre vonatkozó újságírói kérdésre azt válaszolta, hogy Ausztria fő érdeke, hogy erős Európa-barát kormánya legyen. A vasárnap megjelent interjúban abszurd elgondolásnak nevezte, hogy egy kis ország, mint Ausztria a nagyhatalmakkal szemben egyedül védheti meg a nemzeti érdekeit. 

Az osztrák kormánytagok szombaton is éjszakába nyúlóan folytatták az egyeztetéseket, a felek vasárnap délután is tárgyalóasztalhoz ülnek. A vita egyebek között a menekültek számának korlátozásáról, az integrációs intézkedésekről, a minimálbér emeléséről és az oktatásügyi reformról szól. A kancellár szombaton elmondta, hogy egy koalíció alakulásának lépéseire emlékeztetnek a tárgyalások, amely várhatóan több hétig fog tartani, de a módosított kormányprogram már egy héten belül elkészülhet. Kern tájékoztatása szerint közel kerültek ahhoz, hogy az intézkedések anyagi finanszírozhatóságáról megegyezzenek. 

Reinhold Mitterlehner alkancellár, az Osztrák Néppárt (ÖVP) elnöke szerint "intenzív vita" zajlik, és úgy vélte, hogy történt előrelépés. Reményét fejezte ki, hogy vasárnap véget érnek az egyeztetések.  Az Österreich című lap vasárnap közölte felmérése szerint továbbra is az FPÖ a legnépszerűbb párt, 34 százalékos támogatottsággal. Az osztrák kormánykoalíció nagyobbik pártjára, az Osztrák Szociáldemokrata Pártra (SPÖ) 28, a kisebbik koalíciós partnerre a néppártra 19 százalék voksolna. 

A soron következő választás 2018 őszén esedékes.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Színház és vállalkozás: így még nem láthattuk Shakespeare műveit

Színház és vállalkozás: így még nem láthattuk Shakespeare műveit

Vizsgálja a rendőrség, hogy köze volt-e az orvosának Maradona halálához

Vizsgálja a rendőrség, hogy köze volt-e az orvosának Maradona halálához

Megtiltotta a minisztérium Demeter Szilárdnak, hogy beszéljen az ATV-ben

Megtiltotta a minisztérium Demeter Szilárdnak, hogy beszéljen az ATV-ben