szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Fehér Ház egyik vezető hivatalnoka, úgy tűnik, módosított Trump elnök pénteki rendeletének egyik kulcspontján, és azt mondta, hogy azoknak, akiknek zöld kártyájuk van, nem akadályozzák meg, hogy visszatérjenek az Egyesült Államokba.

Reince Priebus ugyanakkor azt is mondta, hogy a határőrizeti szerveknek megkérdőjelezhetetlen joguk, hogy feltartóztassák azokat, akik gyanúsak. Azokat a bevándorlókat, akik megkapják a zöldkártyát, nagyjából azok a jogok illetik meg, mint az állampolgárokat, kivéve például a szavazati jog és a fegyvertartás feltételei.

Ez az állásfoglalás azonban nem oszlatta el a bizonytalanságot, hogy miként is kell értelmezni Trump rendeletét. A dokumentum egyúttal kedvezményezett elbánást ígér azoknak a keresztényeknek, akik a muzulmán többségű országokból az Egyesült Államokba kívánnak belépni.

Porrá zúzták Amerikában Trump beutazási tiltólistájának érveit

A világ egyik legbefolyásosabb politikai elemzőcsoportja, a Cato Intézet munkatársa tételesen cáfolta és nevetségessé tette a hét muszlim állammal szemben hozott elnöki intézkedés indokait. Az elemző ugyanakkor úgy látja, hogy a lista a jövőben bővülni fog, ez még csak a kezdet Donald Trump kirekesztő politikájában.

Trump egy vasárnapi Twitter-üzenetében elítélte a keresztények meggyilkolását a Közel-Keleten, ugyanakkor nem tett említést a muzulmánok megöléséről. Az elnök a múlt héten rettenetesnek minősítette, ahogy az előző kormányzati ciklusokban a keresztényekkel bántak.

Trump egy második Twitter-üzenetében arról emlékezett meg, hogy az Egyesült Államoknak erős határokra van szüksége és „extrém elbírálásra”, hogy megvédje magát a terrorizmustól. Szerinte Európa a bizonyíték arra, hogy az Egyesült Államoknak le kell zárnia a határait.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!