szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az amerikai elnök azon húzta fel magát, hogy az USA-nak át kéne vennie menekülteket Ausztráliától. Utóbbi miniszterelnöke szerint nem volt telefoncsapkodás, de további részleteket nem volt hajlandó elárulni.

"Ez volt messze a legrosszabb hívásom ma" – mondta Donald Trump Ausztrália miniszterelnökének, Malcolm Turnbullnak, pedig kedden például Putyinnal is beszélt. Az egyórásra tervezett hívás 25 perc után úgy ért véget, hogy Trump nemes egyszerűséggel rácsapta a telefont közeli szövetségére, miután eldicsekedett a rá leadott elektori szavazatok számával, tudta meg a Washington Post.

A vitát az okozta, hogy Turnball afelől érdeklődött, hogy az USA ugye tartja magát azon, még Obama alatt összehozott megállapodásához, hogy átvesz 1250 menekültet Nauru szigetéről. Ausztrália régóta kemény menekültpolitikát visz: a partjaihoz érkező menekülteket közeli szigetekre szállítja, ahol legalább olyan jó a helyzet, mint a körmendi sátortáborban – emiatt rengeteg kritika éri. Trump csütörtökön azt írta ki Twitterére: "Elhiszed ezt? Az Obama-adminisztráció belement, hogy átvegye ausztráliai illegális migránsok ezreit. Miért? Megvizsgálom ezt az ostoba egyezményt!"

 

A Washington Post értesülései szerint azt is mondta Turnbullnak, hogy "ez a lehető legrosszabb megállapodás", arról panaszkodott, hogy politikailag emiatt szét fogják szedni, és azzal vádolta Ausztráliát, hogy újabb bostoni robbantók exportját akarja megvalósítani. A több muszlim ország lakóira beutazási tilalmat hirdető Trump nyilván nehezen tudná megmagyarázni, hogy miért vesz át 1250 menekültet Ausztráliától.

Trump hasonló tónusban beszélt Mexikó elnökével is, de míg vele maximum szomszédi viszonyban van, Ausztrália közeli szövetségese, amellyel katonai, titkosszolgálati együttműködésben van, mutat rá a Washington Post. A news.com.au cikke ausztrál oldalról azt emeli ki, hogy Turnbull rosszallja, hogy kiszivárogtatták a hívás körülményeit, ez nem szokás. Tagadta, hogy Trump rácsapta volna a telefont, a hívás az udvariassági szabályoknak megfelelően zárult le, de további részleteket már nem volt hajlandó megosztani. A miniszterelnök szerint a megállapodás érvényben van.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hét magyar szenvedett súlyos balesetet Németországban egy autós üldözés után, ketten meghaltak

Hét magyar szenvedett súlyos balesetet Németországban egy autós üldözés után, ketten meghaltak

Elhunyt Erdei Árpád, az Alkotmánybíróság volt tagja

Elhunyt Erdei Árpád, az Alkotmánybíróság volt tagja

A vártnál is súlyosabb Kalmár Zsolt sérülése

A vártnál is súlyosabb Kalmár Zsolt sérülése