szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Ezúttal egy Tasmánia erdeiben élő faj kapta a híres természettudós nevét.

"Az Attenborougharion rubicundusra Ausztrália legnagyobb szigetén, Tasmánia esőerdeinek egy kis, mindössze 80 négyzetkilométeres területén bukkantunk" – mondta Frank Köhler, a kutatásban részt vevő német biológus. Elmondta, hogy a 35-45 milliméteres, élénk vörös és zöld színű puhatestűt már csaknem negyven éve ismeri a tudomány, a fajt azonban rosszul osztályozták. Korábban a Helicarion nembe tartozónak vélték a megtalált egyedeket, de az eltérő mitokondriális génszakaszok és a genitális anatómia alapján megállapították, hogy új nembe tartoznak, melyet Attenborougharionnak neveztek el. Az Ausztráliában honos csiga kifejezetten érzékeny élőhelyének pusztulására és a klímaváltozásra, mivel csak zárt, csapadékos erdőkben fordul elő – emelte ki Köhler. Ausztráliában megdöbbentően sokféle csiga él: több mint 1600 fajt ismer a tudomány, és becslések szerint csaknem ezer további vár felfedezésre. A 90 éves David Attenborough-ról számos állat- és növényfajt neveztek már el.

David Attenborough 100. szülinapjára érkezhet az új Bolygónk, a Föld?

Alig hogy véget ért a nagy sikerű sorozat második évada, máris arról szólnak a találgatások, lesz-e folytatás. A BBC mindent meg fog tenni, hogy Attenborough-t még láthassuk néhány epizódban.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!