szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Szívélyes, sőt baráti hangot ütött meg Vona Gábor abban az interjúban, amelyet a nagy múltú amerikai zsidó lapnak, a Forwardnak adott. Ez volt az első alkalom a cikk szerint, hogy a Jobbik elnöke egy zsidó médiumnak nyilatkozott.

Új arcát mutatja Vona Gábor, aki 2010-ben még gárdamellényben jelent meg első napján a parlamentben, és korábban azt is kijelentette, lemond, ha kiderülne róla, hogy zsidó származású – írta a Forward.

Vona szerint a magyar zsidók olyan súlyos traumát szenvedtek, ami megnehezíti az együttműködést, de ez megváltozhat, talán még az ő életében vagy az aktív életszakaszukba érő fiatal zsidókkal, akik ezután lépnek felelős pozíciókba. "Ha ki tudjuk nyújtani a kezünk egymás felé és meg tudjuk érteni egymást, talán új fejezetet nyithatunk" - közölte.

Biztosította az ismert New York-i lap munkatársát a budapesti irodájában, hogy ha a Jobbik kerül hatalomra, a magyar zsidó közösség változatlanul folytathatja eddigi életét. "Nem akarunk konfliktust a zsidó közösséggel" – tette hozzá.

A lap az új hangnemmel kapcsolatban megjegyezte, hogy az antiszemitizmusáról hírhedt Vona a 2018-as választások előtt szeretné megváltoztatni a Jobbikról kialakult képet, magát pedig toleráns politikusként szeretné láttatni. Tavaly decemberben levelet is írt a zsidó közösségnek hanukai jókívánsággal – tették hozzá.

Vona toleranciát támogató új retorikája ellentétben áll múltbéli kijelentéseivel és tetteivel, illetve az elmúlt évtized ideológiájával, amelyet a ma már a második legnagyobb pártnak számító Jobbikon belül képviselt – írta a beszámoló, amely sorra vette a Jobbik történetének legfontosabb állomásait is.

A Jobbik a 2018-as választás előtt válaszúthoz ért, a Fidesz ugyanis magáévá tette a párt több gondolatát is, így a szélsőjobboldali párt vezetése új utakat keres a szervezet megkülönböztetésére – írta a lap.

Hozzátették, hogy zsidó szakértők és megfigyelők nem tartják hitelesnek Vona új baráti attitűdjét, például amiatt, mert nem hajlandó elismerni Magyarország szerepét a holokausztban.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hogyan csinálhatott az Apple olyan chipet, amellyel kenterbe veri az Intel processzorait?

Hogyan csinálhatott az Apple olyan chipet, amellyel kenterbe veri az Intel processzorait?

A hétvégére lehet megállapodás a Brexitről?

A hétvégére lehet megállapodás a Brexitről?

Marabu Féknyúz: Vissza egy kicsit Demeterhez

Marabu Féknyúz: Vissza egy kicsit Demeterhez