szerző:
MTI/hvg.hu
Tetszett a cikk?

Michael Flynn letagadta, hogy telefonon beszélt az orosz nagykövettel Trump beiktatása előtt.

Hétfőn későn este benyújtotta lemondását a napok óta támadások és viták kereszttüzében álló Michael Flynn, Donald Trump elnök nemzetbiztonsági tanácsadója.

Michael Flynn kevesebb mint egy hónapig töltötte be ezt a posztot, és azután nyújtotta be lemondását, hogy nyilvánosságra került: félrevezette Mike Pence alelnököt és a Fehér Ház magas rangú tisztségviselőit a Washingtonban akkreditált orosz nagykövettel folytatott januári megbeszéléseit illetően.

Flynn elismerte, hogy "elégtelen információkat" adott Pence-nek arról, hogy telefonon beszélt az orosz nagykövettel az Oroszország elleni amerikai szankciókról még Trump beiktatása előtt. Magyarul ez azt jelenti, hogy letagadta, hogy történt volna ilyen.

Pence ennek nyomán szintén tagadta a sajtó előtt, hogy egyeztettek volna az oroszokkal, egészen addig, amíg az igazságügyi minisztérium nem jelezte a Fehér Háznak, hogy Flynn hazudott, ezért Moszkvából zsarolható lehet.

Flynn nyilvánosságra hozott lemondó levelében azt írta, több külföldi elöljáróval beszélt az elnöki átmenet idején, de "sajnos az események gyors üteme miatt véletlenül hiányos információkkal tájékoztattam a megválasztott alelnököt és másokat az orosz nagykövettel folytatott beszélgetésemről".

Flynn hozzátette, bocsánatot kért Trumptól és Pence-től is, és elfogadták a bocsánatkérését.

Megbízatását átmenetileg Keith Kellogg, a Nemzetbiztonsági Tanács kabinetfőnöke veszi át.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Biztató hírek Párizsból: újra kinyit az Eiffel-torony

Biztató hírek Párizsból: újra kinyit az Eiffel-torony

Sokan csalást kiáltottak, miután az 5, 6, 7, 8, 9 és 10-es számokat húzták a dél-afrikai lottón

Sokan csalást kiáltottak, miután az 5, 6, 7, 8, 9 és 10-es számokat húzták a dél-afrikai lottón

Rendeletben mondta ki a kormány: néha ihatnak a bolti dolgozók

Rendeletben mondta ki a kormány: néha ihatnak a bolti dolgozók