szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Eddig sem titkolta az új amerikai elnök és a Fehér Ház szóvivője, hogy a kritikák miatt nem csípik a média egy részét. Pénteken több lap és televízió munkatársa immár konkrétan érzékelhette, hogy Trumpék nem szívesen látják őket.

Amit más, elvileg demokratikus országok független vagy kormánykritikus újságírói jó ideje tapasztalhatnak már munka közben, azt pénteken az Egyesült Államok jónéhány szerkesztőségének tudósítói is megismerhették testközelből. A Fehér Ház szóvivőjének háttérbeszélgetéséről kitiltották ugyanis az újságírók egy részét.

Sean Spicer helyi idő szerint péntek délután a hagyományos, kamerákkal is követett sajtótájékoztatók helyett egy kamerák nélküli háttérbeszélgetést tartott, amit az amerikai sajtóban „gaggle”-ként emlegetnek. És oda nem engedték be a CNN, a The New York Times, a The Hill, a Politico, a BuzzFeed, a The Daily Mail, a BBC, The Los Angeles Times és The New York Daily News munkatársait. Vagyis azon lapok és televíziók képviselőit, amelyek kritizálni merészelték a nemrég hivatalba lépett Trump eddigi húzásait.

A CNN breaking news-ban közölte, hogy kitiltották őket több más szerkesztőséggel együtt a Fehér Házból.

Szívesen látták viszont a Breitbart, a The Washington Times és a One America News Network munkatársait. Az ABC, CBS, NBC, Fox, Reuters és a Bloomberg is tudósíthatott.

Az AP és Time is kapott meghívót, ők azonban a körülmények miatt nem kértek belőle - derül ki a beszámolókból.

Majd Melissa talán segít

Az Egyesült Államokban van a médiának még egy része, amit Trumpék ki nem állhatnak. A Saturday Night Live című szórakoztató műsorban rendszeresen parodizálják ugyanis az új elnököt és környezetét.

Alec Baldwin Trump-alakítása világszerte híres. A dominikai El Nacional című lap még össze is keverte a két ember fotóját, bár nyilván, ott azért lehetett némi gond az újságírók felkészültségével. A Saturday Night Live-ban rendszeresen hülyét csinálnak Kellyanne Coneway elnöki tanácsadóból is, Melania Moments címmel a kissé egyszerű frist lady-t pécézik ki, Melissa McCarthy pedig zsenálisan figurázza ki Sean Spicer fehér házi szóvivőt.

A YouTube-on több mint 24 milliós letöltésnél tart már a hónap elején megjelent Spicer-paródia, amelyben Melissa McCarthy náci módjára üvöltözik az újságírókkal, a CNN tudósítóját egy szál pelenkában zárják ketrecbe, a The New York Times újságírójából pedig próbál hülyét csinálni a vörös fejű elnöki szóvivő. És persze a szemtelen kérdéseket feltevő újságíróknak a szónoki pulpitussal együtt ront neki.

Az egy héttel később megjelent Spicer-paródia is 13 milliós letöltésnél jár, és abban már egy motorizált pulpitussal gázol bele a szóvivő a szemtelenkedő újságíró-csordába.

A friss fejlemények alapján jó esély van arra, hogy a Saturday Night Live alkotói nem szállnak le Spicerről (sem).

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!