szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A volt brit miniszterelnök szerint a Brexit-párti politikusok irreális és túlzottan derűlátó jövőképpel hitegetik a briteket.

John Major volt brit miniszterelnök szerint "történelmi hiba" volt, hogy a brit EU-tagságról tartott tavalyi népszavazáson a többség a kilépésre voksolt.

Az egykori konzervatív párti kormányfő a londoni Királyi Külügyi Intézet, közkeletű nevén a Chatham House hallgatósága előtt hétfő este arról is beszélt, hogy a Brexit-párti politikusok "irreális és túlzottan derűlátó jövőképpel hitegetik" a brit népet, a várható akadályokra csak legyintenek, és olyan lehetőségeket vázolnak fel, amelyek túlmennek minden ésszerű várakozáson.

Major alig burkoltan súlyos bírálattal illette a Theresa May vezette jelenlegi konzervatív brit kormány hozzáállását az Európai Unióval folytatandó kilépési tárgyalásokhoz. A volt kormányfő szerint a hangulat máris komor, pedig "barátokkal sokkal könnyebb megállapodásra jutni, mint veszekedő szomszédokkal".

"Egy kicsivel több kedvességgel és sokkal kevesebb olcsó retorikával igen sokat lehetne tenni az Egyesült Királyság érdekeinek védelméért" – fogalmazott a veterán tory politikus.

A Brexit-párti politikusok szerint az Európai Unión kívüli országok "sorban állnak", hogy kereskedelmi megállapodásokat köthessenek Londonnal. "Ez nagyon csábítóan hangzik, de a nemzetközi tárgyalásokon szerzett saját tapasztalataim alapján kételkedem az ilyen rózsaszínű bizakodásban" – magyarázta Major.

Hozzátette: bárki, aki őszintén hisz abban, hogy az Európai Unió mindent megad majd, amire Nagy-Britannia vágyik, és semmiféle árat nem szab cserébe, az "rendkívül naiv".

Major szerint csekély az esélye annak, hogy a kilépési tárgyalások eredményeként elérhető megállapodás ugyanazokat az előnyöket kínálhatja, mint Nagy-Britannia jelenlegi teljes jogú tagsága az EU egységes belső piacán.

John Major ezzel arra utalt, hogy a brit kormány ki akar vonulni az Európai Unió egységes belső piacáról is. Theresa May miniszterelnök hivatalos álláspontja szerint ez azért szükséges, mert ha London érvényesítené a teljes jogú belső piaci tagsághoz szükséges feltételeket, az olyan lenne, mintha Nagy-Britannia ki sem lépett volna az EU-ból.

Néhány napon belül Major a második volt brit miniszterelnök, aki súlyos aggályainak adott hangot a tavalyi EU-népszavazás eredménye és a Brexit-folyamat miatt. Tony Blair egykori munkáspárti kormányfő az Open Britain nevű EU-párti kampánycsoport rendezvényén mondott beszédében kijelentette: az EU-tagságról rendezett népszavazáson a választók anélkül szavaztak a kilépésre, hogy tudták volna, mivel jár majd a Brexit, ezért joguk van ahhoz, hogy meggondolják magukat.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!