szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Elmérgesedni látszik Észak-Korea és Malajzia viszonya Kim Dzsong Nam meggyilkolása miatt. Az észak-koreai nagykövetnek 48 órát adtak a távozásra.

Malajzia kiutasította az országból szombaton Észak-Korea nagykövetét Kim Dzsong Un észak-koreai vezető féltestvére, Kim Dzsong Nam februári meggyilkolása miatt.

Anifah Aman malajziai külügyminiszter közleménye szerint az észak-koreai kormányt tájékoztatták róla, hogy Kang Csol nagykövetet nem kívánatos személynek (persona non grata) nyilvánították, és 48 órán belül el kell hagynia a délkelet-ázsiai országot.

Kim Dzsong Namot, a néhai diktátor, Kim Dzsong Il legidősebb fiát február 13-án ölték meg a Kuala Lumpur-i repülőtéren. Két nő mérgező folyadékot kent az arcára. A vizsgálatok során kiderült, hogy az ENSZ által vegyi fegyvernek minősített VX idegméreg vezetett a halálához.

A maláj hatóságok korábban azzal vádolták a nagykövetet, hogy a nyomozással kapcsolatos kemény nyilatkozataival megsértette a diplomáciai etikettet. Najib Razak miniszterelnök egyenesen "diplomáciai faragatlanságnak" nevezte nyilatkozatait.

A nagykövet nemrég például azt mondta: Phenjan "nem bízhat" a maláj hatóságok nyomozásában. Azzal vádolta az országot, hogy a hatósági eljárás során "összejátszik külső erőkkel". Kang Csol nyilvánvalóan hazája ősellenségére, Dél-Koreára utalt.

Anifah Aman szombati közleményében arról tájékoztat, hogy Kuala Lumpur bocsánatkérést követelt a nagykövettől, de válasz nem érkezett.

Malajzia két napja jelentette be, hogy nemzetbiztonsági megfontolásokból jövő hétfőtől megszünteti az észak-koreaiakra vonatkozó vízummentességet.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

Kim Dzsong Nam halála már túl sok volt Malajziának

Malajzia úgy döntött, hogy nemzetbiztonsági megfontolásokból jövő hétfőtől megszünteti az észak-koreaiakra vonatkozó vízummentességet. A döntés nyilvánvalóan összefügg azzal, hogy február 13-án a Kuala Lumpur-i repülőtéren meggyilkolták Kim Dzsong Un észak-koreai diktátor féltestvérét, Kim Dzsong Namot.