szerző:
MTI/hvg.hu
Tetszett a cikk?

Lehet, hogy befellegzett a januárban leköszönt, de máris a visszatérésre készülő olasz exkormányfő ambícióinak.

Négy órán át tartott a volt olasz miniszterelnök, Matteo Renzi korrupcióval gyanúsított apjának, Tiziano Renzinek a meghallgatása a római ügyészségen szombat este. Tiziano Renzi ügyvédje elmondta az újságíróknak, a volt miniszterelnök apja ismét tagadta, hogy bármi köze lenne a korrupciós ügyhöz, állítása szerint visszaéltek a nevével.

Matteo Renzi 65 éves apja az ügyészség ganúja szerint politikus fia nevében és pénzért cserébe ígért sikert egy jelentős állami közbeszerzési pályázaton részt vevő vállalkozónak. A római és a nápolyi ügyészség vizsgálata az olasz közigazgatási beszerzési hivatal (Consip) közbeszerzési pályázatait érinti.

A szerdán őrizetbe vett Alfredo Romeo vállalkozót azzal gyanúsítják, hogy a Consip egyik tetemes összegű, 700 millió eurós üzemeltetési pályázatának megszerzése érdekében csúszópénzt fizetett a Consip vezetőinek, valamint közös ismerősökön keresztül kapcsolatba lépett Tiziano Renzivel is. Olasz sajtóértesülések szerint Alfredo Romeo 60 ezer euróval támogatta Matteo Renzi alapítványát is.

A korrupciós vizsgálat Luca Lotti jelenlegi sportminisztert, Matteo Renzi egyik legközelebbi munkatársát is érinti, aki az ügyészség szerint az állami pályázatra vonatkozó bizalmas információkkal segítette a vállalkozót.

Elemzők szerint a Matteo Renzi apját és rajta keresztül a volt miniszterelnököt is közelről érintő korrupciós ügy a lehető legkényesebb belpolitikai pillanatban robbant ki. Az ügy gátat szabhat Matteo Renzi ambícióinak, a politikus ugyanis a Demokrata Párt április 30-ai főtitkárválasztására és a visszatérésre készül.

Renzi idén januárban, az általa szorgalmazott decemberi népszavazás eredménye után köszönt le. Az olaszok ugyanis nemet mondtak a miniszterelnök és az alsóház hatalmának koncentrációját jelentő módosításra, de a közel három éve, Olaszország legfiatalabb kormányfőjeként hivatalba lépett Renzi teljesítményét is kedvezőtlenül értékelték. A gazdaság pang, az olasz bankok pedig a GDP negyedére rúgó nemfizető hitelek aránya miatt súlyos veszélybe kerültek.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A CDU saját elnökét javasolja kancellárnak

A CDU saját elnökét javasolja kancellárnak

Épülnek a teraszok, kikerültek az asztalok - így készül a nyitásra az éledező Budapest

Épülnek a teraszok, kikerültek az asztalok - így készül a nyitásra az éledező Budapest

Négymillió beoltottnál jöhet a teljes kulturális nyitás

Négymillió beoltottnál jöhet a teljes kulturális nyitás