szerző:
António Guterres

Az ENSZ-főtitkár üzenete a nemzetközi nőnapon.

A nők jogai emberi jogok. Mégis az olyan nehéz időkben, amikor a világunk egyre kiszámíthatatlanabb és zűrzavarosabb, a nők és lányok jogai csökkennek, korlátozottabbá válnak, és akár meg is szűnhetnek. A nők és lányok helyzetének javítása az egyetlen módja annak, hogy megvédjük jogaikat és biztosítsuk számukra, hogy a legtöbbet hozzák ki magukból.

A nőkkel és lányokkal szemben mutatott még nagyobb megkülönböztetéshez vezet, hogy a férfiak és nők közötti, a történelem során kialakult hatalmi egyenlőtlenségeket súlyosbítják a társadalmak és országok közötti növekvő egyenlőtlenségek. A hagyományokkal, a kulturális értékekkel és a vallással való visszaélés pedig világszerte csorbítja a nők jogait, megalapozza a szexizmust, és védelmezi a nőgyűlölő szokásokat.

Tovább csökkennek a nők jogai, amelyek eddig sem voltak egyenlők soha, egy földrészen sem a férfiak jogaival. Megkérdőjeleződött a nők joga a saját testük felett is. A nők rendszeres megfélemlítésnek és zaklatásnak vannak kitéve mind az online felületeken, mind a való életben. A legrosszabb eset az, amikor a szélsőségesek és a terroristák a nők és lányok alávetésére építik fel ideológiájukat, továbbá szexuális és nemi alapú erőszaknak teszik ki, valamint kényszerházasságra vagy rabszolgaságba kényszerítik őket.

A vezető beosztásokat illető néhány előrelépés ellenére a legtöbb vezető posztot még mindig férfiak töltik be, a nemek közötti gazdasági egyenlőtlenség pedig a régimódi felfogásoknak és a hímsovinizmusnak köszönhetően tovább szélesedik. Ezen, az élet minden területén a nők helyzetének javításával kell változtatnunk, hogy vegyék figyelembe véleményüket, és irányíthassák saját életüket, valamint közös világunk jövőjét is.

A nők és lányok jogainak megtagadása nem csak önmagában helytelen, hanem annak komoly társadalmi és gazdasági következményei vannak, amelyek mindannyiunkat hátráltatnak. A nemek közötti egyenlőségnek olyan fontos hatása van, amely nélkülözhetetlen a megfelelően működő közösségekben, társadalmakban és gazdaságokban.

A nők oktatáshoz és egészségügyi ellátáshoz való hozzáférése jótékony hatással van a családjaik és közösségeik számára, amely a jövő nemzedékeire is kihatással lesz. Minden iskolában töltött év, akár 25 százalékkal is növelheti egy lány jövőbeli keresetét.

A nők teljes részvétele a munkaerőpiacon nem csak lehetőségeket teremt, hanem növekedést is generál. A munkavállalás terén is létező nemek közötti szakadék megszüntetésével 12 billió USD-vel növekedhetne a világ GDP-je 2025-ig. A közintézményekben pedig a nők magasabb aránya hozzájárul a megfelelőbb képviseletükhöz, növeli a fejlesztéseket, javítja a döntéshozatalt és jótékony hatással van az egész társadalomra.

A 2030-as fenntartható fejlődési keretrendszernek központi célja a nemek közötti egyenlőség elérése. Ezt a globális tervet a világ összes országának vezetője fogadta el, hogy megoldják az előttünk álló kihívásokat. Az ötödik fenntartható fejlődési cél külön felhív a nemek közötti egyenlőség megvalósítására, valamint a nők és lányok helyzetének előmozdítására, amely nélkül a 17 fenntartható fejlődési cél sem érhető el.

Elkötelezett vagyok az iránt, hogy növeljük a nők részvételét a békével és biztonsággal kapcsolatos munkánkban. A női tárgyalók nagyobb eséllyel érik el a fenntartható békét, a női békefenntartók pedig csökkentik a szexuális visszaélés és kizsákmányolás kockázatát.

Az ENSZ-en belül elkészítek egy olyan munkatervet, amely egyértelmű, határozott célokkal segíti, hogy az egész rendszeren belül elérjük a nemek egyenlőségét, így a szervezetünk igazán azokat az embereket képviselheti, akiket szolgálunk. Mivel az eddigi célok nem valósultak meg, ezért most el kell mozdulnunk az ambíciótól a cselekvés irányába.

Az idei nemzetközi nőnapon kötelezzük el magunkat amellett, hogy mindent megteszünk a berögződött előítéletek felszámolásáért, az elkötelezettség és fellépés támogatásáért, a nemek közötti egyenlőség elősegítéséért, valamint a nők helyzetének javításáért.

 

(Az ENSZ főtitkárának nyilatkozata elsőként a hvg.hu-n olvasható a nemzetközi médiában)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
800 milliót költött az MNB négy külföldi irodára

800 milliót költött az MNB négy külföldi irodára

Cáfol a minisztérium: nem berendelték a követet, csak beszélgetett

Cáfol a minisztérium: nem berendelték a követet, csak beszélgetett

Oktatási államtitkár: sokan a pénzért választják a tanári pályát

Oktatási államtitkár: sokan a pénzért választják a tanári pályát

Gulyás Gergely nem volt hajlandó Gruevszkiről beszélni

Gulyás Gergely nem volt hajlandó Gruevszkiről beszélni

Sok egyéni vállalkozót érhet kínos meglepetés az év végén, ha nem figyelmes

Sok egyéni vállalkozót érhet kínos meglepetés az év végén, ha nem figyelmes

Titokban vádolták meg a Wikileaks alapítóját

Titokban vádolták meg a Wikileaks alapítóját