szerző:
MTI / hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ szerint fontos az érintettek védőoltása, mert a kanyaró más országokra is átterjedhet. Romániában az oltási kampány ellenére egyre több a beteg.

A svédországi székhelyű Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) szerint az Európai Unió és az Európai Gazdasági Térség más országaira is átterjedhet a romániai kanyarójárvány.

Az ECDC honlapján megjelent figyelmeztetés szerint szeptembertől február közepéig több mint háromezer megbetegedést regisztráltak Romániában, ahol az oltási kampány ellenére folyamatosan nő a kanyarós esetek száma.

Adriana Pistol, a romániai országos közegészségügyi intézet igazgatója úgy vélte: az ECDC által kiadott európai tájékoztatás nem csak Romániának szóló figyelmeztetés, hanem mindenkinek szól, azzal a céllal, hogy erősítsék meg az oltási kampányt.

A romániai háromezer megbetegedésen kívül Európa-szerte már most további körülbelül négyezer kanyarós esetről tudnak. "Nem csak Romániában van kanyaró, az igaz, hogy itt van a legtöbb eset" – tette hozz az igazgató.

A román egészségügyi minisztérium a "felelőtlen oltásellenes kampányt" teszi felelőssé a járványért. Romániában a 2003-as betegjogi törvényre alapozva egyre több szülő megtagadja ugyanis a védőoltások beadatását gyermekének abban a meggyőződésben, hogy sok oltás nagyobb kockázattal jár, mint amekkora valószínűsége van a fertőzésnek a megelőzni próbált betegséggel.

A kanyaró elleni vakcina beadását 2014-ben kezdték tömegesen megtagadni Romániában egyes televíziós személyiségek és az ortodox egyházhoz közel álló alapítványok ellenkampányának hatására. A kanyaró ellen beoltott gyerekek aránya egy év alatt 97-ről 80 százalék alá csökkent Romániában. Az ortodox egyház egyébként hivatalosan cáfolta, hogy áldását adta volna a vakcinaellenes kampányhoz.

A bukaresti szaktárca a járvány megfékezése érdekében csökkentette az olthatóság alsó határát, így a már 9 hónapos csecsemők is beolthatók. Eddig minimum egyéves korban kaphattak kanyaróellenes vakcinát.

A HVG csütörtökön megjelenő számában is olvashatnak a kanyaróról, valamint a betegség itthoni megjelenéséről.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Itthon

Két új kanyarós esetre derült fény

A Szegedi Tudományegyetemre került egy Makón megfertőződött beteg, most az intézmény egyik dolgozója is kanyarós lett. Állítólag az SZTE-n nincs járvány.